Otvara se banka gena sjemena povrća

VecernjiList.gifPROJEKTI – Na učilištu sustav osposobljavanja poljoprivrednih stručnjaka

KRIŽEVCI – Da ne kasne građevinski radovi, još bi prije nekoliko mjeseci bila otvorena Hrvatska banka gena sjemena povrća, jedinstvena takva ustanova, osnovana pri  Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Realizaciju projekta pomažu Ministarstvo poljoprivrede uz potporu vlade Kraljevine Švedske.

Pokusni uzgoj

S ovim projektom, tek jednim u nizu, u velikom se stilu nastavlja 146-godišnju tradiciju prvog poljoprivrednog i  šumarskog učilišta u ovom dijelu Europe.

– Ne može se živjeti od tradicije, nego za ulazak u EU moramo stvoriti suvremene uvjete za izobrazbu poljoprivrednih stručnjaka – kaže dekan dr. Vinko Pintić. Vjeruje da se zamjerio članovima konjičkoga kluba koji su koristili jednu dvoranu bivših staja kao jahaonicu,  gdje učilište upravo uređuje torove za pokusni uzgoj ovaca, koza i svinja.

– Trebala nam je dvorana za praktikume, a jahaonica je zbog brojnih stupova bila opasna  i za životinje i za jahače, zbog čega je Upravno vijeće takvu odluku podržalo – objašnjava Pintić. Vjeruje da će zahvaljujući novim projektima učilište steći uvjete da  postane nacionalni trening centar za buduće stočarske stručnjake.

Očuvanje okoliša

Završetkom trogodišnjeg stručnog studija inženjeri  poljoprivrede, zootehnike i menadžeri steći će potrebna znanja i praksu za zaposlenje ili rad na obiteljskim  gospodarstvima. Radi očuvanja okoliša, novost je otvaranje centra za razvoj aroma i uzgoja ljekovitog i ukrasnog  bilja na dvorištu Ratarnice, dok se istodobno surađuje s nizozemskim, britanskim,  austrijskim i mađarskim fakultetima i ustanovama za razmjenu predavača i studenata.

Sve ove aktivnosti križevačkom učilištu vraća ulogu koju je imalo prije 150 godina u školovanju predradnika i poslovođa na vlastelinstvima od bivše države, Bugarske i Turske, do Češke, Mađarske i Italije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.