Splitski brodar kupuje dvorac grofice Erdödy kod Križevaca

JutarnjiList.gifSPLIT, KRIŽEVCI – Splitski poduzetnik Ratko Božić želi kupiti dvorac
grofice Sidonije Rubido-Erdödy u Gornoj Rijeci kod Križevaca.
Božić će, kako sada stoje stvari, vjerojatno biti glavni kandidat na
javnom kupoprodajnom natječaju koji općina uskoro namjerava raspisati,
a početna je cijena 2,7 milijuna kuna. Kako se neslužbeno doznaje, kao
kupac trebala bi se pojaviti njegova brodarska tvrtka Split Ship Management.
Štefica Tukša, načelnica Gornje Rijeke, ne želi govoriti o imenima
potencijalnih kupaca, ali priznaje da je za dvorac zainteresiran i
"jedan splitski poduzetnik".

– Budući da je riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini, dvorac smo najprije morali ponuditi državi i županiji. Ako ga oni ne žele, raspisat ćemo javni natječaj – napominje gornjoriječka čelnica.

Županija je već odbila općinsku ponudu za kupnju dvorca, a još se čeka odgovor države. Župan Josip Friščić podsjeća da je dvorac dobio Siniša Križanec na 99 godina, i to uz uvjet da se primjereno obnovi. No ono što je Križanec tamo radio, barem tako tvrde “zaštitari” kulturne baštine, bilo je uništavanje a ne obnova pa su svi radovi zabranjeni. Budući kupac morat će, tako, raščistiti sve sporne stvari s korisnikom dvorca S. Križancem, a općinske su se vlasti obvezale namiriti nasljednike dvorca koji su uputili zahtjev za povrat imovine. Križanec je, inače, gornjoriječki dvorac pretenciozno nazvao Čudom hrvatske naive. Dvorac je sagrađen oko 1660. godine, a posljednja je stanarka bila grofica Rubido-Erdödy, prva hrvatska primadona iz opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog. U srednjem vijeku, pak, tim je krajem stolovala Barbara Celjska, poznatija kao Crna kraljica.

Potencijalni kupac dvorca Ratko Božić u javnosti je ipak najpoznatiji po sudskoj trakavici vezanoj uz navodne malverzacije u splitskom brodaru Jadroplovu.

On je, naime, zajedno s bivšim predsjednikom Uprave Nikšom Giovanellijem optužen da je Croatia osiguranju podnosio odštetne zahtjeve za nepostojeće ili znatno manje štete na brodovima, čime je navodno Jadroplovu nelegalno priskrbio više od 3,6 milijuna dolara. Nakon što je nedavno vraćen s Vrhovnog suda, ovaj predmet je još u tijeku.  

Luksuzni hotel i centar za obuku

SPLIT – Splitski poduzetnik Ratko Božić, suvlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Split Ship Management, nije još siguran hoće li se javiti na natječaj za prodaju dvorca Gornja Rijeka, no kaže da jest zainteresiran za taj objekt, kao i za nekoliko drugih u Hrvatskoj, jer želi proširiti poslovanje SSM-a i na turizam. – Ne znam kad će natječaj uopće biti raspisan, a odluku o sudjelovanju donijet ću kad doznam kakvi će biti njegovi uvjeti – rekao nam je Božić. Kao motiv zanimanja za dvorac Božić spominje želju da otvori luksuzni hotel u kojem bi, među ostalim, bio otvoren centar za obuku “bijelog osoblja” na putničkim brodovima, kao što u sjedištu svoje tvrtke ima i supermoderni trenažni centar za pomorce s najsuvremenijim simulatorom plovidbe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.