Elementarna nepogoda zbog umiranja pčela

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Neuobičajeno veliko umiranje pčelinjih zajednica, koje na
koprivničkom području iznosi čak do 60 posto, ovih je dana nagnalo
pčelare Koprivničko-križevačke županije da se raspitaju čak i o
mogućnosti proglašenja elementarne nepogode.

Prema riječima Saše Petrića, predsjednika Udruge pčelara u Križevcima, na križevačkom su području procjene još u tijeku, a obavljene inventure govore o 40-ak posto izumrlih pčelinjih zajednica. No, na koprivničkom su području procjene u potpunosti završene.

Obratili se županu

– Situacija je katastrofalna jer je od 4801 pčelinje zajednice, odnosno košnice, koliko posjeduje naših 60-ak članova, propalo njih čak 2825 ili gotovo 60 posto. Smatramo da šteta iznosi oko tri milijuna kuna, a bez meda koji se neće proizvesti ukupno oko pet milijuna kuna. Mortalitet se kod nas uobičajeno kretao u prosjeku od oko deset posto pčelinjih zajednica, zato se raspitujemo o mogućnosti proglašenja elementarne nepogode. Jučer smo se obratili i županu Josipu Friščiću te zatražili pomoć Županije u sanaciji štete pčelarima – izjavio je Tomislav Vrban, predsjednik koprivničkog Društva “Lipa”.

Propalo 100.000 kuna

Njemu je propalo čak 200 od 230 košnica, a pčelaru Marjanu Hrženjaku iz Starigrada kod Koprivnice od 137 košnica ostala je samo jedna.

– Pčelarstvom se bavim šest godina, a ovakva katastrofa nikad mi se nije dogodila. Upravo sam lani uložio 100.000 kuna u opremanje kamiona i nabavu novih košnica – rekao je Hrženjak.

– Točne uzroke još ne znamo, ali povećan mortalitet najvjerojatnije ima veze s nepovoljnim vremenom, osobito s valom hladnoće početkom ožujka. Zbog toga pčele nisu mogle obavljati svoje redovito čišćenje – objasnio je predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske Martin Kranjec iz Đurđevca, gdje su procjene još u tijeku.
Ozbiljne analize

– S obzirom na brojne pozive u vezi s povećanim mortalitetom pčelinjih zajednica i iz drugih krajeva Hrvatske, u Savezu smo ovih dana napravili anketu koju ćemo provesti sa svim pčelarima u Hrvatskoj kako bismo dobili točne podatke o zimskom mortalitetu. To dosad u Savezu nije bila uobičajena praksa, ali samo na taj način možemo se upustiti u ozbiljnije analize uzroka mortaliteta koji bi trebalo svesti na minimalnih pet-šest posto – napomenuo je predsjednik Kranjec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.