Lopovska škola se plaća, a novac ne vraća

VecernjiList.gifPRIJEVARE Križevčani na udaru malih i velikih prevaranata

KRIŽEVCI – Otkako se u izvješćima križevačke policije umjesto golih statističkih brojki navode i konkretni slučajevi iz crne kronike, gradska vlast i građani mogu naučiti gdje se sve skrivaju opasnosti i kako ih mogu izbjeći. To se najbolje vidi u primjerima iz gospodarskog kriminala koji ukazuju na maštovitost varalica, ali i naivnost kupaca, pa čak i poslovnih ljudi, koji skupo plaćaju lopovsku školu.

Mamci – niske cijene

Kupci najčešće "padaju" na niske cijene razvikanih svjetskih robnih marki sportske odjeće i obuće koja se na popularnom tjednom sajmu "ponte rossu" može kupiti upola cijene. No, osim na štandu ovlaštenog trgovačkog obrta na sajmu, inspektori i policija otkrili su lažne robne marke i u kineskim dućanima te u prodavaonici jednog križevačkog trgovca. Valja biti oprezan i s preprodavačima, koji nude lažne robne marke modne odjeće prošvercane iz Turske obilazeći kupce od vrata do vrata u poduzećima i ustanovama, uspijevajući izbjeći kontrolama.

Prevarantima su nasjeli i iskusni poslovni ljudi u jednom križevačkom poduzeću, kojima je vlasnik tvrke Tin Dom iz Zagreba platio zadužnicom bez pokrića više od 230.000 kuna vrijedno pokućstvo i drugu robu. Tako su ostali i bez namještaja i bez novca.

Ljepljivi prsti

Tamo gdje se vrti novac, dogodi se da se pojedincima zalijepi za prste u namjeri da ga možda samo posude. Dogodilo se to i P. V. iz Vrbovca, bivšem poslovođi salona namještaja Drvne industrije Stjepan Sekulić, koji je "zaboravio" vratiti u blagajnu 25.000 kuna. Zaposlenica križevačkog poduzeća Grana K.D. iz Carevdara popustila je, pak, pritiscima M.P. iz Preseke, F. LJ. iz Vrbovca i B.A. iz Gračeca, koji su je nagovorili da ne ubilježi u poslovne knjige novac od prodaje robe, oštetivši u dvije godine poduzeće za gotovo pola milijuna kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.