Zborski glasovi europskog prijateljstva

Kancone_HaPeDea.JPGZbog poplave koja je u petak pogodila 26 gradova i naselja oko Pordenonea u Italiji odgođeno je međunarodno natjecanje pjevačkih zborova koje se u subotu imalo održati u gradu Azzano Decimo. Razočarenje članova mješovitog zbora HPD-a Kalnik koji je u petak već bio u Italiji ublažila je i nadomjestila  radost druženja s ljudima u prijateljskom gradiću Reani del Rojale u okolici Udina u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini.

Naši pjevači, gradsko izaslanstvo s gradonačelnikom Brankom Hrgom i slikar Marcel Jelak, bili su gosti obitelji članova talijanskog mladenačkog zbora Pueri Cantores. Dva su zbora u petak navečer održala zajednički koncert u župnoj crkvi u mjestu Qualso, a prije toga u gradskoj vijećnici pozdravio ih je gradonačelnik Reane Edi Colaoni.
Amici_i_prijatelji_.JPGDvojica gradonačelnika  potvrdila su obostranu želju za
proširenjem suradnje iz kulture na obrntištvo i poduzetništvo, pa
će Talijani predstaviti svoje proizvode na županijskom sajmu
u Križevcima od 14. do 16. listopada. Naše je društvo bilo i gost obiteljskoga gospodarstva Valeria Mariniga u općini Prepotto pokraj grada Cividalea, a razgledali su i to nekadašnje sjedište germanskog plemena Longobarda,
koje je podigao još slavni Julije Cezar. U vinariji usred vinograda
kušala su se furlanska vina i jestvine. Nakon koncerta u crkvi u
Qualsu, kojim je ujedno obilježena i 10. obljetnica kanonizacije Marka Križevčanina,
uz prigodne darove domaćinima (koji su dobili majice s likom našega
sveca), otvorena je u župnoj dvorani izložba slika s križevačkim
motivima 75-godišnjeg Marcela Jelaka koji je oduševio
talijanske prijatelje. Usred_Udina_pjesma.JPGSubotu su pjevači proveli u razgledavanju Udina
gdje su privukli pozornost pjevajući na Trgu cvijeća, na Trgu slobode (Piazza liberta’), najljepšem  mletačkom trgu izvan Venecije, te u udinskoj katedrali koju ukrašavaju djela Gianbattiste Tiepola.

Domar dvorca u Udinama, rođeni Riječanin Romeo, omogućio je našim
pjevačima da razgledaju unutrašnjost dvorca i da se uspnu na toranj s
kojeg se pruža vidik do Julijskih i Koruških alpa. Druženje je nastavljeno na zajedničkom ručku u mjestu Ribes gdje su ih prijatelj Križevaca Diego Mansutti i njegova supruga Serina pogostili furlanskim specijalitetima.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.