Večeras ‘Tulum s(l)ova’ u školama diljem Hrvatske

U dvadeset i četiri osnovne i srednje škola Hrvatske, među kojima su križevačke Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga te Osnovna škola Ljudevita Modeca, večeras se od 19 sati pa do ponoći održava manifestacija “Tulum s(l)ova”. Projekt ima za cilj utjecati na jačanje pozitivnoga stava učenika prema čitanju promoviranjem čitanja iz užitka, a u drugoj fazi i volonterskim akcijama čitanja tih istih učenika u lokalnoj zajednici. Projekt je, nakon uspješnoga provođenja u svojoj školi, osmislila Draženka Stančić, knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, u suradnji s udrugama Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Kako saznajemo od knjižničarke Suzane Knežević,  školskoj knjižnici križevačke gimnazije u petak će „tulumariti“ dvadesetak  učenika 1. i 2. razreda. Tulum s(l)ova započet će u 19 sati zajedničkom večerom (piknikom u knjižnici), nastaviti uz ceremonijalno (svečano) čitanje ulomaka knjiga po izboru učenika, a u posljednjem dijelu učenici će se družiti kroz razne društvene igre. Križevački gimnazijalci neće noćiti u knjižnici, već će tulum završiti oko ponoći. Program za križevačke gimnazijalce priredio je školski tim za provođenje projekta: profesorice Suzana Knežević (školska knjižničarka, voditeljica tima), Sanela Štubelj (školska psihologinja), Nikolina Zaplatić (prof. francuskoga jezika) i Sanja Jelenak (prof. hrvatskoga jezika).

Profesorica hrvatskog jezika Martina Valec-Rebić iz OŠ Ljudevita Modeca javlja da će njihov “Tulum s(l)ova” započeti u 19 sati večerom, zatim slijedi svečano čitanje uz svijeće, a povezat će se preko Skypea i s nekom od škola sudionica kako bi čitali jedni drugima. U drugome dijelu susreta igrat će se društvene igre, poput asocijacija s temama iz književnosti, Pogodi tko sam, Pictionary, interaktivnih računalnih igrica o pričama Ivane Brlić-Mažuranić. Sve što će se događati pratit će mali novinari lista “Izvor”. Članovi tima u “Modecu” su: Martina Valec-Rebić (prof. hrvatskog jezika, voditeljica tima), Danijela Zagorec (prof. hrvatskog jezika), Martina Tumpa (prof. hrvatskog jezika) i Senka Pleše (uč. likovne kulture).

Učenici koji su sudjelovali na susretu u narednih će godinu dana izlaziti u lokalnu zajednicu te će u ustanovama, udrugama, poduzećima i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 do 30 minuta, natječući se za svoju školsku knjižnicu. Naime, snimljeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke profile školskih knjižnica s ograničenim pristupom na You Tubeu i Facebooku, a profili školskih knjižnica povezani su u zatvorenu grupu Tulum s(l)ova na Facebooku. Tročlano će povjerenstvo (član Hrvatske mreže školskih knjižničara, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik) nakon godine dana odlučiti koja je knjižnica bila najuspješnija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.