Pronađen meteorit ‘Križevci’ – prvi put u Hrvatskoj nakon 60 godina!

U nedjelju 20. veljače 2011. na livadi u selu Majurec, istočno od Križevaca, pronađena je prva, mase 292 grama, i do sada jedina krhotina meteorita “Križevci”, koji je pao u noći s 4. na 5. veljače, objavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Križevcima. U proteklih mjesec dana obavljeno je više temeljitih terenskih istraživanja članova Hrvatske meteorske mreže, nekoliko astronomskih društava iz Hrvatske i novoosnovane Križevačke astronomske udruge “Perzeidi”, pod vodstvom našeg poznatog stručnjaka za mala tijela Sunčevog sustava, Korada Korlevića, sa zvjezdarnice u Višnjanu.

Svemirsko tijelo mase oko 90 kg brzinom od 19,1 km/s u Zemljinu je atmosferu ušlo iz asteoridnog pojasa te se približavalo površini Zemlje pod vrlo strmim kutem od oko 60 stupnjeva, a zbog trenja sa sve gušćim slojevima zraka, došlo je do izrazitih svjetlosnih efekata, što su zabilježile kamere Hrvatske meteorske mreže, ali i astronomi iz Češke, Mađarske i Slovenije, a čak 20 seizmičkih stanica zabilježilo je “potres u zraku”. Izračuni naših stručnjaka pokazali su da su dijelovi toga tijela pali u okolici Križevaca, a tjedan dana kasnije krenula je i prva ekspedicija.

Na temelju terenskih traganja koja se intenzivno provode, te na temelju u više navrata dobivenih novih podataka o parametrima koji su utjecali na završne kilometre putanje tog tijela, u toku istraživanja povremeno se popravljaju izračuni i prognoze na kojim mjestima treba dalje tražiti ostale dijelove raspadnutog meteorita. U tom teoretskom modeliranju rekonstrukcije događaja ističu se članovi HMM Željko Andreić i Damir Šegon.

Poljoprivredni radovi već su počeli i bit će sve intenzivniji. Ekipa istraživača i tragača moli sve poljoprivrednike u križevačkoj okolici istočno od grada da, koliko mogu, prije velikih radova, kao što je oranje, pregledaju svoja polja i tako pomognu u traženju preostalih dijelova meteorita. Svi su tragači spremni na to da će ovo traženje potrajati još mjesecima, pa možda i više godina.

Vrijedi spomenuti nevjerojatnu slučajnost da je meteorit “Križevci” pronađen točno na 60. obljetnicu posljednjeg meteorita do tada pronađenog pronađenog na teritoriju Hrvatske – meteorita “Molunat” pronađenog kod Dubrovnika 1951. godine. Iz križevačke udruge “Perzeidi” stoga mole za pomoć u traganju, kako bi se pronašlo još fragmenata za rekonstrukciju čitavog kidanja kamene gromade koja je područje istočno od grada Križevaca zasula kao “kamena kiša”. Kontakt ispred “Perzeida” je predsjednik udruge Ratko Matić, 098 909 3913.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.