Dan mimoza i u Križevcima

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije će u subotu 27. siječnja provesti javnozdravstvenu kampanju Dan mimoza, na trgovima u sva tri grada Koprivničko-križevačke županije. Kampanjom se skreće pozornost i potiče na preventivne aktivnosti u borbi protiv raka vrata maternice i cilj je podsjetiti građane da daju prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji. U Križevcima će se Nacionalni dan protiv raka vrata maternice obilježiti na Strossmayerovom trgu od 9 do 12 sati.

Rak vrata maternice je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti, podsjeća Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz poziv na preventivne ginekološke preglede i cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa (HPV). Upravo cijepljenje sprječava nastanak infekcije koja je glavni uzročnik o nastanka raka vrata maternice, što je dovelo do znatnog smanjenja oboljelih u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki – ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. 

U sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice od 19. siječnja do 8. veljače će se provoditi i online javnozdravstvena kampanja „Neću rak“ s glavnom porukom Ako spriječiš, ne liječiš, koju organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska lige protiv raka u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.