Križevci domaćin filmskom festivalu o modernim lovcima na blago

Moderni lovci na blago, tzv. geocacheri, okupit će se u subotu 18. studenoga u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ (MMC dvorana) od 18 sati na desetom jubilarnom festivalu najboljih filmova o ovoj pustolovini, igri, a sami kažu o stilu života. Prikazat će se 18 filmova koje je žiri odabrao na natječaju za najbolji film o Geocachingu – potrazi za skrivenim blagom. Pozvani su svi, oni koji već igraju ovu igru, kao i oni koji dosad nisu znali da su baš Križevci jedna od “bogatijih” sredina za geocachere.

Geocaching je međunarodna igra traženja skrivenoga „blaga” i spoj je avanture i moderne
tehnologije GPS-a i interneta (najčešće uz pomoć mobitela). Sudionici igre traže blago koje su sakrili drugi ili ga sami skrivaju na za to prikladne lokacije. Pritom treba poštivati jednostavna pravila igre, a koordinate
na kojima se skriveno blago nalazi objaviti na mobilnoj aplikaciji igre (www.geocaching.com).
To je hobi koji potječe iz SAD-a, no raširen je u gotovo cijelome svijetu, uključujući Hrvatsku. U Hrvatskoj se koristi međunarodni naziv geocaching i nemamo svoj naziv, dok se u Sloveniji zove geolov. Dakle, cilj ove aktivnosti je otići u šetnju ili vožnju biciklom, te pronaći skriveno blago koje je najčešće neka kutijica, spremnik – cache“, objasnio je jedan od aktivnijih hrvatskih geocachera, Križevčanin Igor Kuzmić.

Da bi pronašli kutijicu, nekad treba riješiti zagonetku, matematički zadatak ili potražiti neki podatak iz povijesti pa igra, osim što tjera na kretanje i boravak u prirodi, može biti i edukativna. Trenutačno u svijetu postoji više od 3.5 milijuna sakrivenih keševa, od toga je oko 6.500 sakriveno širom Hrvatske i puno ih je u Križevcima. Ovaj susret je prilika da se geocacheri okupe, upoznaju jedni druge te podijele smiješne i zanimljive priče iz svojih potraga i avantura. Osim toga, prilika je i da nove zaljubljenike u ovu vrstu pustolovine nauče o vrstama keševa, mjestima za skrivanje i drugim tajnama.

Ulazak na festival i druženje je slobodan za sve one koji žele saznati nešto o ovoj pustolovini, koja, moram napomenuti, izaziva ovisnost“, priznao je Kuzmić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.