Samo četiri grada u Hrvatskoj dostigla cilj za odvojeno prikupljanje otpada, Križevcima nedostaje još malo

U prošloj godini na području grada Križevaca porasla je stopa odvojeno sakupljenog otpada u okviru javne usluge i iznosi 47.4 posto, u odnosu na 46.3 posto u 2021. Ove podatke objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u Izvješću o komunalnom otpadu za 2022. godinu i temelji se na podacima koje prijavljuju pružatelji javnih usluga, odnosno komunalna poduzeća. Križevci su, gledajući stopu odvojeno sakupljanog otpada u koji spadaju sve vrste komunalnog otpada osim miješanog, nešto viši od prosjeka Hrvatske koji za prošlu godinu iznosi 46 posto te nešto niži od prosjeka za našu županiju koji iznosi 48 posto. U Koprivničko-križevačkoj županiji najvišu stopu odvojeno skupljenog otpada ima Koprivnica (61 %), zatim Legrad s 58 %. Općine Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno i Kalnik imaju stope od 26 do 34 posto.

Križevačko Komunano poduzeće već godinama kontinuirano odvojeno prikuplja različite vrste otpada, uz povremene akcije prikupljanja glomaznog otpada i granja od orezivanja. Prema vrstama otpada, Križevčani su odvojili najviše biootpada, zatim plastike, glomaznog otpada i papira, a najmanje tekstila i stakla. Što se tiče otpada koji nije za oporabu, na odlaganje na Ivančino brdo od onog prikupljenog u Križevcima upućene su skoro 2.864 tone uz oko 850 tona otpada iz četiri okolne općine.

Hrvatska još nije ispunila obvezu da će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, ispunila su je tek četiri grada – Prelog, Koprivnica, Krk i Osijek. U top 10 najuspješnijih gradova još su redom Ludbreg, Čakovec, Mali Lošinj, Buzet, Križevci i Supetar, dok su iznad 40 posto odvojeno prikupljenog otpada još samo Varaždin, Labin, Cres, i Slavonski Brod s 40,8 posto.

Dobrih rezultata ne bi bilo bez naših građana koji su ozbiljno shvatili potrebu odvajanja i recikliranja na čemu im zahvaljujem, kao i vrijednim djelatnicima Komunalnog poduzeća na trudu i angažmanu u zajedničkom nastojanju da Križevci budu zeleni i održivi“, poručio je u priopćenju gradonačelnik Mario Rajn. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u zaključku svog godišnjeg izvješća naglašava da ciljevi još uvijek nisu dostignuti. Izdvajaju važnost pravilnog odvajanja za što su ključne edukativne aktivnosti, koje križevačko Komunalno poduzeće redovito provodi u vrtićkoj i školskoj populaciji te među građanstvom.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.