Nasilje je u porastu, nužni su programi prevencije

Ove godine SOS telefon za žrtve nasilja pri Udruzi Hera zabilježio je 244 poziva, a još šezdeset poziva upućeno je savjetovalištu za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja, upozorila je predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić ovaj tjedan na sjednici Vijeće za prevenciju Grada Križevaca.

Naglasila je i važnost provedbe Strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2021. – 2025. u cilju većeg stupnja zaštite žrtava i podizanja kvalitete njihovih života.

Na sjednici je stavljen naglasak i na preventivne programe u osnovnim školama, a jedan od načina kojima će se promicati nenasilje, tolerancija i solidarnost među učenicima bit će kroz izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, koja kreće od sljedeće školske godine. Na važnost ovog, ali i ostalih preventivnih programa, podsjetio je načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec koji je izvijestio kako je ove godine evidentirano 264 kaznenih djela od čega se čak 58 odnosilo na maloljetničku delikvenciju.


Gradonačelnik Mario Rajn naglasio je i da Gradska uprava dobiva sve više prijava o uništavanju javne imovine, ali i o neprikladnom ponašanju među maloljetnicima pa je ukazao na važnost provedbe preventivnih programa. S obzirom na to da su najavljeni natječaji za financiranje upravo takvih programa, dogovoreno je da će se na sljedeću sjednicu pozvati i ravnatelje škola kako bi zajednički dogovorili načine prijave i implementacije programa prevencije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.