Stanari Kosovca tri tjedna bez interneta, HT poručio: Sve smetnje otklanjaju se promptno

Tri tjedna bez telefona, interneta i televizije bili su stanovnici Ulice Kosovec nakon što je, zbog izgradnje sustava vodoopskrbe u sklopu projekta Aglomeracija Križevci, izvođač radova prerezao telekomunikacijski kabel. Radove izvodi zajednica ponuditelja križevački Radnik i Zagorje gradnja i oni u takvim situacijama, kažu, reagiraju žurno.

Prilikom radova iskopa u sklopu projekta Aglomeracije može doći do oštećenja tk kablova. Procedura je takva da Izvođač kvarove odmah po saznanju prijavi nadležnoj službi HT-a, dok daljnja procedura saniranja štete ovisi o postupanju tehničara HT-a“, odgovorila nam je Laura Barbir-Jolić iz tvrtke Radnik, koja predlaže građanima da i oni kao korisnici usluga, prijave moguće smetnje.

I oštećenim građanima je jasno da se takve stvari događaju, ali nije im jasno zašto popravak traje tako dugo. Naime, stanari su (podaci poznati redakciji, op.a.) istog trena kvar prijavili Hrvatskom telekomu koji je, prema Općim uvjetima poslovanja, obavezan otkloniti ga najkasnije u roku od 15 dana od prijave.

Točno 14 dana od prijave kvara svi smo dobili poruke da je kvar otklonjen. Neki od susjeda u to su vrijeme bili na godišnjem odmoru izvan grada, a mi smo bili kod kuće i neugodno smo se iznenadili kad smo shvatili da i dalje ne rade ni telefoni ni internet, a i dalje nismo mogli gledati televiziju“, ispričao nam je stanar Ulice Kosovac koji je odmah javio HT-u da signal i dalje nemaju i da, očito, kvar nije otklonjen. Nakon nove prijave, počeo je i novi rok od 15 dana. Slično se događalo i u drugim dijelovima grada. Stanari Tomislavove, Velikog Potočeca i i drugih ulica također su tjednima bili bez ugovorenih usluga, iako su i oni uredno prijavili kvar svojim operaterima. Telekomunikacijsku mrežu Hrvatskog Telekoma na području Križevaca održavaju njihovi partneri i vanjski izvođači, a naši sugovornici nezadovoljni su brzinom kojom se problem rješava.

Zašto popravak traje toliko dugo, pitali smo i Hrvatski telekom. Poručili su da čine sve kako bi se u što je moguće kraćem roku omogućilo nesmetano funkcioniranje usluga i ispričavaju se korisnicima koji trenutno imaju poteškoće s njihovim korištenjem.

Sve smetnje otklanjaju se promptno, no postoje situacije u kojima sanacija oštećenja iziskuje više vremena i, nažalost, ne ovisi samo o HT-u kao kompaniji. Jedan od takvih primjera je i trenutna situacija u Križevcima gdje su u tijeku radovi na aglomeraciji te je već nekoliko puta došlo do oštećenja telekomunikacijske infrastrukture od strane trećih osoba. Kako bi se smetnje otklonile potrebno je ishoditi nužne suglasnosti za izvođenje radova na sanaciji, što je proces koji zahtijeva određeno vrijeme te trajanje otklona smetnje ne ovisi isključivo o Hrvatskom Telekomu“, odgovorili su nam iz HT-a i dodali da su korisnicima koji su zahvaćeni smetnjama zbog građevinskih radova ponudili zamjenske usluge koje mogu koristiti do otklona poteškoća, što je većina korisnika, kažu, prihvatila. Obećali su i da će svim korisnicima s prijavljenom smetnjom umanjiti račune proporcionalno danima trajanja smetnje, osim za one korisnike koji su aktivirali i koriste zamjenske usluge koje im se onda i naplaćuju. 

Prema Općim uvjetima poslovanja za fiksne usluge, Hrvatski telekom je dužan otkloniti kvar u roku od 15 dana od prijave. U suprotnom, pretplatnici imaju pravo na raskid ugovora, a ako ga ne žele raskinuti imaju pravo na naknadu za nepravovremeni otklon kvara u iznosu od dvjesto četrdeset (240) kuna po danu za svaki započeti dan kašnjenja do dana otklona kvara, najviše petnaest.

S obzirom na to da izgradnja sustava vodovoda i kanalizacije nije ni približno pri kraju i tek nas čekaju radovi i iskapanja po centru grada, prerezanih kablova i korisnika bez usluga će biti još. Pitanje je samo može li se Križevčanima osigurati servisna služba koja bi kvarove otklanjala u što kraćem roku?

Vezano

Komentari su zatvoreni.