Stigla nova knjiga slavnog Joa Nesboa

Stručno-znanstveni odjel

SOKRAT EXPRESS: ŠTO NAS MRTVI FILOZOFI MOGU NAUČITI O ŽIVOTU /Eric Weiner; [prijevod Jasna Mati]. – Zagreb: Planetopija, 2022.
Ako kao Eric Weiner, nagrađivani novinar, predavač i autor, volite putovanja i intelektualne izazove, sa zadovoljstvom ćete se ukrcati u Sokrat-express, vlak koji nas vodi tragom velikih filozofa, od stare Grčke do Pariza 20. stoljeća.

No Weiner putuje, doslovno i misaono, ne samo kako bi zadovoljio znatiželju i vidio okruženje u kojem su stvarali neki od najvećih umova u povijesti – on putuje kako bi otkrio kako možemo danas primijeniti njihovu filozofiju. Zato je odabrao četrnaest filozofa, od vječnog ispitivača Sokrata, cara filozofa Marka Aurelija, Epikura, preko Roussoua, Thoreaua i Schopenhauera i Konfucija, do Nietzchea i Simone de Beauvoir, obuhvaćajući usput i mnoge druge, te se otputio u filozofsku pustolovinu kako bi od njih učio kako ujutro ustati, kako hodati ili biti ljubazan, ali i kako se boriti, starjeti i umrijeti. Prepuno povijesnih poslastica, uvida i kulturnih referenci, zabavno i često autoironično, no i dubokoumno, britko i eruditski, ovo se štivo može čitati i iz čistog zadovoljstva, iako nudi mnogo više od toga.
https://shop.skolskaknjiga.hr/sokrat-express-sto-nas-mrtvi-filozofi-mogu-nauciti-o-zivotu.html

Beletristika

OTOK ŠTAKORA I DRUGE PRIČE / Jo Nesbo; s norveškoga prevela Jelena Loma. – Zagreb: Fokus komunikacije, 2021.

Pet priča iz bliske budućnosti. Prva priča, Otok štakora, vodi nas u postpandemijsku Ameriku u kojoj imućni na vrhovima nebodera čekaju evakuaciju helikopterima na privatna imanja, dok se oni manje sretni bore po ulicama za puki opstanak. U Brisaču pratimo znanstvenika koji istražuje vječni život i ima pristup brisaču sjećanja, uređaju uz pomoću kojeg je dijelove života moguće gurnuti u potpuni zaborav.

Cvrčci su priča o dvojici najboljih prijatelja koji se na putovanju u Pamplonu zaljubljuju u istu djevojku. Protuotrov prati otuđenog sina koji planira posjetiti oca na farmi zmija u Africi. I na kraju, u epskom i opakom Crnom skakaču upoznajemo psihologa Lukasa Meyera koji nakon osobne tragedije postaje profesionalni ubojica u službi međunarodnih korporacija.
https://www.ljevak.hr/knjizevnost/27977-otok-stakora-i-druge-price.html


Dječji odjel

DJEČJI SVJETOVI: PRIČE, PRIČICE I PRIČETINA / Josip Balaško; [ilustracija Boris Kugler]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.

Knjiga pričica, priča i jedne pričetine ˝Dječji svjetovi˝ približava djeci stvarnost, duhovnost, bajkovitost i basnovitost, ulazeći na poseban način u zanimljive odnose velikih svjetskih postignuća i nečega što je još neshvatljivo. To su i priče koje pobuđuju mladog čitatelja da se sam opredjeljuje u situacijama od dobra do zla, ne sugerirajući kako se u svom daljnjem razvoju treba ponašati, nego ga potičući na razmišljanje. I traženje svog puta.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=70741

Knjige za mlade

[TISUĆU] 1000 IZUMA I OTKRIĆA / napisao Roger Bridgman; [preveli s engleskoga Ruđer Jeny, Marija Perišić i Vjekoslav Čulo]. – Zagreb: Znanje, 2022. Od prve zapaljene vatre do fascinantnog napretka umjetne inteligencije, otkrijte više od 1000 izvanrednih izuma i otkrića što su oblikovali naš svijet.

Od osvita čovječanstva do danas, upoznajte se s nevjerojatnim dostignućima redoslijedom njihova otkrića, s posebnim osvrtom na najvažnije izume. Knjiga sadržava vremensku crtu koja dočarava povijesnu pozornicu na kojoj su se pojavile maštovite zamisli i genijalni izumi. …
… Od pretpovijesnih oruđa za lov koja su upotrebljavali naši davni preci do suvremenih pametnih telefona koji povezuju čitav planet ova knjiga vodi vas na fascinantno putovanje kroz povijest ljudskih izuma i otkrića. Knjiga 1000 izuma i otkrića, revidirana i ažurirana za 2020., istražuje najnovije izume i otkrića, od Amazon Echa do prve fotografije crne rupe, i donosi uvid u revolucionarne povijesne izume poput kotača. Bili budući izumitelj, zaljubljenik u povijest ili oboje, u ovom nevjerojatnom vodiču pronaći ćete gomilu izuma i otkrića iz polja znanosti, tehnologije, transporta, medicine i matematike koji su zauvijek promijenili tijek civilizacije.
https://www.ljevak.hr/djeca-i-mladi/28277-1000-izuma-i-otkrica.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.