Čeka se natječaj za energetsku obnovu zgrada – dobitak će biti čista lutrija

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada planira se objaviti do kraja ožujka, potvrdilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine portalu ZGRADOnačelnik.hr. Novac za obnovu nestrpljivo očekuju i stanovnici križevačkih zgrada, no postupak nije nimalo jednostavan. Za početak, predstavnici stanara trebali bi u zgradama prikupiti suglasnost više od 50 posto suvlasnika, nakon toga moraju naručiti projekt energetske obnove zgrade i troškovnik radova, kako bi se vidio iznos investicije.

S obzirom na informaciju koju imamo o ukupnom iznosu predviđenih sredstava za natječaj, dobiti sufinancirana sredstva bit će čista lutrija. Planirano je 155 milijuna kuna, natječaj je po sistemu najbrži prst, a rok za pripremu novih projekata i vrijeme za odraditi potrebne predradnje već sada su prekratki“, rekla je Snježana Konfic iz tvrtke Greko koja upravlja i održava više križevačkih zgrada. S obzirom na najavljena poskupljenja energenata, energetska obnova stanarima je itekako zanimljiva, potvrdili su nam stanari zgrade u Tomislavovoj ulici koji već imaju spreman projekt i čekaju objavu poziva.

Prema podacima iz Greka, u sedam zgrada u Križevcima u kojima su vodili obnovu ostvarena je ušteda toplinske energije i emisije CO2 za više od 51 posto, čime su znatno smanjeni troškovi grijanja i hlađenja, ali i osigurana bolja kvaliteta življenja u obnovljenim zgradama od kojih su neke građene prije više od 50 godina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.