U knjižnicu stigle nove knjige

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

VRIJEDNE KOSTI / Mario Šlaus. – Zagreb: Školska knjiga, 2021.
Djelo prof. dr. sc. Maria Šlausa je ne samo zanimljivo i vrijedno znanstveno djelo, već je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, jedinstveno po načinu na koji autor kombinira uvodni fiktivni, odnosno literarni dio teksta koji prethodi svakom poglavlju u kojemu čitaoca upoznaje sa širom tematikom s kojom će se u tom poglavlju baviti, sa znanstvenim dijelom u kojemu na duhovit i jednostavan način objašnjava čime se bavi biološka antropologija.

Dva osnovna elementa toga su forenzička antropologija i bioarheologija, a autor ima bogato iskustvo budući da je bio jedini antropolog u multidisciplinarnoj ekipi stručnjaka koju je Vlada RH zadužila za identifikaciju žrtava Domovinskog rata. Prof. Šlaus osnovao je Laboratorij za bioarheološka istraživanja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i vodeći je stručnjak u području antropološke analize prošlih populacija. Osnovao je i Osteološku zbirku HAZU koja ima više od 7000 kostura s raznih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.
https://shop.skolskaknjiga.hr/vrijedne-kosti.html

BELETRISTIKA

SVOJEVRSNA: ROMANČEK / [tekst i crtež] Sandra Antolić. – Zagreb: Vuković &
Runjić, 2021.
Osebujan spoj ironije i topline Sandre Antolić očituje se i u izboru glavne junakinje romana, prasice Bebe. Već jedan od uvodnih prizora djela, u kojem pajcek stoji pod nogama Trpećega Stvoritela, analogan velikom triptihu na staklu Ivana Generalića, pokazuje sudar svakodnevnog i simboličnog – običan slučaj da se sitna stoka mota oko nogu Kristovih kipova uz cestu, skriva duboku teološku dramu u kojoj grešnici pristupaju Stvoritelju. Uz takve dvosmislene situacije roman je pun duhovitih anegdota pa i prave komedije zabune, u kojima se stanovnici Zagorja otkrivaju u svojoj komičnoj egzistenciji – koju čini tragikomičnom i izbor vremena radnje, 1991. sa svojim ratnim zbivanjima u kojima ljudi zapravo poživotinje.

“Glavni životinjski lik prijelomne povijesne događaje promatra iz svoje sužene i snižene vizure, iz svinjske perspektive. Davanje glasa nijemima pravi je etički temelj ove knjige, a izvorni, duhovit i kreativan autoričin jezik, njezin je estetski izričaj – nijemim životinjama, također i ljudima, daje dostojanstvo i sudbinu. …… Sandra Antolić u svojim je kratkim proznim tekstovima pokazala veliku jezičnu originalnost i odlično poznavanje kajkavskih idioma – a sve se te osobine očituju i u njezinu romanu ‘Svojevrsna’. Radnja je smještena u Hrvatsko zagorje – seoski svijet na rubu velegrada koji ga ne poznaje i ne razumije, već doživljava kroz niz klišeja – o alkoholizmu, pobožnosti, zapuštenosti. Uz poigravanje društvenim i jezičnim stereotipima, autorica taj svijet otkriva kao bogat prostor autentičnih emocija i sudbina.”…
(iz recenzije Borisa Becka)

DJEČJI ODJEL

GDJE STANUJU SRCA / Danijela Pavlek; [ilustratorica Angela Turkalj Vidaković]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.

„Gdje stanuju srca“ je priča u stihu o vjetru koji luta za svojom polovicom srca sa željom da u toj potrazi upozna sebe i pronađe svoj mir. Znatiželjno tragajući svijetom, razgovara s morskim valovima, snježnim gorama, nebeskim meteorima, šumskim borovima i zaljubljenim princem i princezom koji mu kroz svoje priče otkrivaju važnost prijateljstva, ljubavi, obitelji, sreće i osobnog zadovoljstva i time mu pomažu spoznati da je njegovo srce već veliko i potpuno i da sve te istinske vrijednosti života već nosi u sebi, samo ja na njih zaboravio.
To je priča u kojoj nas priroda na svoj nježan način podučava koliko smo svi zapravo bogati jer pravo bogatstvo je u nama i ljepoti života oko nas. Sve što trebamo je nekad zaviriti mirno u sebe i otkriti to sami.


KNJIGE ZA MLADE

ALKAR: (PREMA PRIPOVIJESTI ALKAR DINKA ŠIMUNOVIĆA) / Josip Jukić. – Zagreb: AGM, 2021.

Alkar, pripovijetka Dinka Šimunovića doživjela je svoju verziju u stripu, koji je nacrtao Josip Jukić, umjetnik podrijetlom iz cetinskoga kraja. Riječ je o projektu koji je izdavačka kuća AGM zamislila kao jedan u nizu lektirnih naslova u formi stripa.

Temeljnica Šimunovićeva Alkara jest ljubavna priča prožeta junačkom tradicijom cetinskog kraja. U vrtlogu strasti harambaše Rašice i njegova sina Salka prema istoj djevojci Marti, pobjeđuje kult viteštva, junaštva i muževnosti. Slikovito i realistično prikazana viteška igra, kojoj su bila nazočna sva tri glavna lika u različitim ulogama – Rašica kao natjecatelj, Salko kao njegov nevoljki pomagač i naposlijetku Marta kao osjetljiva promatračica – poprište je i druge natjecateljske utrke – ljubavne utrke istih likova.
Strip nudi i multimedijski sadržaj – ima četiri video zapisa – kojemu pristupate putem aplikacije za očitavanje QR kodova ili putem aplikacije za fotografiranje na vašem pametnom telefonu, koje vas vode na odgovarajuću Youtube poveznicu.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/stripovi/alkar

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.