Potpisan sporazum Sjever – što dobivaju Križevci

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak i još sedam ministara potpisali su jučer u Varaždinu sa županima pet sjeverozapadnih županija razvojni sporazum za sjever Hrvatske, ukupno vrijedan 15.2 milijarde kuna. Sličan sporazum već je prije potpisan za Slavoniju, Baranju i Srijem, a ovaj bi trebao osigurati gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života, kako ga je predstavio premijer Andrej Plenković.

U razvojni sporazum iz naše županije prijavljeni su projekti ukupno vrijedni 788 milijuna kuna, među kojima je obnova dvorca Inkey u Rasinji, izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, centra za palijativnu medicinu i liječenje boli te toplica u Kloštru Podravskom.

Što se tiče križevačkog područja, prijavljen je projekt terminala za kombinirani transport o kojem smo pisali početkom studenog. Važno je naglasiti da potpisivanjem sporazuma nije osiguran i novac za prijavljene projekte.

To ne znači da postoji kasa iz koje će se novac odmah uzeti, već je to početak puta i zajedničkog rada na pronalaženju sredstava za financiranje prioritetnih projekata iz raznih izvora, prvenstveno EU fondova“, objasnio je župan Darko Koren.

U sporazum su uvršteni oni prijedlozi kod kojih se najmanje 50 posto vrijednosti ukupnog paketa odnosi na gospodarske projekte. Ukupno je iz pet županija podržano 38 projekata, od pet do sedam po županiji i prema vrijednosti, od ukupno 6 milijardi kuna na našu županiju otpada 788 milijuna, na Međimursku 816, Krapinsko-zagorsku 875 dok su projekti iz Varaždinske županije vrijedni 1.475 milijardi, a iz Bjelovarske čak 2 milijarde kuna. Financijski značajniji dio, 9.2 milijarde kuna, odnosi se na zajedničke infrastrukturne projekte

Vezano
1 komentar
  1. Ivo piše:

    Rezultat jalave politike nesposobnosti 3 Sorošova vijećnika u Županijskoj skupštini koji su uzaludno sudjelovali u projektu stvaranja većine u ŽS koju čine 10 stranaka raznih trgovina i kupovina, sklepano s brda dola.Takva kupovina i trgovina je zakonski kažnjiva.

Komentari su zatvoreni.