Marija i Zvonimir trčali na jednoj od najluđih utrka

Već dugo se organizatori trkačkih utrka natječu u smišljanju što zanimljivijih priča, ruta, nagrada ili pravila natjecanja kako bi privukli trkače rekreativce da dođu baš na njihovu. U moru takvih, drugačija od drugih je utrka Lapovac Backyard Ultra gdje pobjednik nije onaj koji prvi dođe u cilj, nego onaj koji zadnji ostane u igri. Naime, definirana duljina staze je 6706 metara, trči se oko jezera Lapovac pored Našica i sigurno je još da se starta svaki puni sat. Sve drugo trkači biraju sami – i tempo i broj krugova koje će odtrčati.

Već iskusni rekreativci iz križevačke Škole trčanja, Marija Valičević i Zvonimir Mesić, upustili su se u ovu avanturu i odradili je iznad očekivanja. Svi natjecatelji prvi put su startali u 18 sati, ovisno o brzini kojom su trčali, nakon odrađenog prvog kruga mogli su odmoriti do sljedećeg starta u 19 sati.

Staza je divna. Bilo je lijepo, ali i bolno jer nisam navikla na toliko kilometara pa sam imala bolove u skoro svim dijelovima nogu. Zadovoljna sam jer je glava nadvladala fizičku bol. To mi je možda i važnije od broja kilometara kojih će nagodinu, vjerujem, biti više“, poručila je Marija koja je trčala šest krugova i ukupno prošla 40 km, dok je Zvonimir startao osam puta i ukupno prošao skoro 60 km!

Izazovno iskustvo. Brzina ne znači ništa u ovakvoj trci. Prelijepo kada se uživo doživi kojom lakoćom naši ultraši vrte kilometre i zasluženo su u svjetskom ultraškom vrhu (zasad samo žene). Trka koju treba doživjeti, a i preživjeti“, rekao nam je Zvone. Najteže je, kaže, bilo trčati nakon ponoći kad se (malo) smanjio broj trkača, a mentalni umor se povećao. “Ne mogu ni zamisliti što proživljavaju oni koji trče preko 20 sati“, rekao je naš maratonac. Više od 20 sati trčalo je nekoliko trkača, a zadnje su, do 24. kruga, ostale dvije žene, Adrijana Šimić i Lana Ostojić. Adrijana, inače članica AK Sljeme, izdržala je i 25. te pobijedila s ukupno istrčanih 167.5 km!

Utrka je licencirana, odnosno poštuje sva zadana pravila koja je osmislio Lazarus Lake, organizator Barkley Marathonsa. Ideja za dužinu kruga nastala je od formule: 100 milja podijeljeno na 24 sata je 4.166 milje, odnosno 6706 metara. To znači da će svatko tko istrči 24 kruga i ostane na stazi 24 sata, zapravo istrčati točno 100 milja. Utrke koje poštuju ova pravila trče se širom svijeta, a trenutačni rekorder je John Stocker koji je na utrci Suffolk Backyard Ultra istrčao 81 krug, odnosno 543.19 km, za što su mu trebala tri dana i 9 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.