Naša županija bez poginulih u prometu u prvih šest mjeseci ove godine

Tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 331 prometna nesreća, pri čemu su zabilježene 93 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama je sudjelovalo 748 sudionika, od kojih je stradalo 113 sudionika. Teško su ozlijeđena 22 sudionika, dok je 91 sudionik lakše ozlijeđen.

Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste, bočni sudar, sudar vozila iz suprotnih smjerova, udar vozila u parkirano vozilo i udar vozila u objekt kraj ceste. Najčešće okolnosti prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno uključivanje u promet i nepropisna vožnja unazad. U prometnim nesrećama sigurnosni pojas koristilo je 93 posto osoba, a zaštitnu kacigu koristilo je 60 posto vozača mopeda i motocikala. Od 17 djece do desete godine starosti, prilikom prijevoza sigurnosni pojas je koristilo njih osam ili 47 posto.

Brzina je bila uzrok događanja 84 prometne nesreća ili 25 posto ukupnog broja nesreća. U ovim nesrećama stradalo je 30 osoba od čega je osam osoba teško ozlijeđeno,  dok su 22 osobe lakše ozlijeđene. Zbog oduzimanja prednosti prolaska zabilježeno je 38 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a 15 lakše. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 62 prometne nesreće ili 19 posto prometnih nesreća. U nesrećama koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola stradalo je 28 osoba od kojih je 10 osoba teško ozlijeđeno, dok je 18 lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 75 sudionika odnosno 10 posto sudionika. Pod utjecajem alkohola bila su 72 vozača odnosno 14 posto vozača.

Mladi vozači izazvali su 63 prometne nesreće što čini 19 posto ukupnog broja prometnih nesreća. U nesrećama koje su izazvali mladi vozači pet osoba je teško ozlijeđeno, a 19 osoba lakše. U nesrećama su sudjelovala 82 mlada vozača od kojih su tri mlada vozača teško ozlijeđena, dok je devet mladih vozača lakše ozlijeđeno. Najčešće vrste prometnih nesreća koje su prouzročili mladi vozači bile su slijetanje vozila sa ceste i bočni sudar, a najčešće greške koje su činili bile su brzina neprimjerena uvjetima i oduzimanje prednosti prolaska. Pod utjecajem alkohola bilo je osam mladih vozača.

Vozači bicikala sudjelovali su u 22 prometne nesreće. Ozlijeđeno je 16 vozača bicikala od čega tri teško, a 12 lakše. Vozači bicikala su prouzročili 15 nesreća radi nepropisnog kretanja vozilom pri čemu posebno naglašavamo radnju nepropisnog uključivanja u promet. Prisutnost alkohola je utvrđena kod pet vozača bicikala.

Zabilježeno je šest prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo šest vozača mopeda i putnik na mopedu. U nesrećama su četiri vozača mopeda i putnik na mopedu teže ozlijeđeni, dok je jedan vozač mopeda lakše ozlijeđen. Vozači mopeda su izazvali četiri prometne nesreće. Pod utjecajem alkohola bila su tri vozača mopeda. Nadalje, zabilježeno je pet prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo pet vozača motocikala. U nesrećama su četiri vozača motocikala ozlijeđena. Teže je ozlijeđen jedan vozač motocikla, dok su tri vozača lakše ozlijeđena. Vozači motocikala su izazvali tri prometne nesreće, a pod utjecajem alkohola bila su dva vozača motocikala.

Tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine policijski službenici sankcionirali su 10.529 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega su sankcionirana 4. 652 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 945 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 1.816 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 650 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Sankcioniran je 661 prekršaj mladih vozača.

U prometu su policijski službenici zatekli 132 povratnika u činjenju prometnih prekršaja i sankcionirali 293 prometna prekršaja koje su isti počinili. U posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je smješteno osam povratnika, a uhićeno je bilo 49 povratnika. Provedeno je 45 žurnih prekršajnih postupaka u kojima su isti kažnjeni visokim novčanim kaznama, kaznama uvjetnog i bezuvjetnog zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima. Iz prometa je isključeno 1.069 vozača i 228 vozila, a privremeno je oduzeto 475 vozačkih dozvola. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je bilo 66 vozača, uhićeno je bilo 126 vozača, a protiv 948 vozača su provedeni žurni prekršajni postupci.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Sve vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Ujedno sve vozače podsjećamo da su dužni brzinu kretanja vozila prilagoditi postavljenim prometnim znakovima, stanju i uvjetima  na kolniku, gustoći prometa, uvjetima vidljivosti i vremenskim prilikama, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju.

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i uzrokuje stradavanje osoba u cestovnom prometu. Apeliramo na vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da koriste institut „dogovornog vozača“ ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taxi službe.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu odnosno da niti ne smiju započeti upravljati vozilima ukoliko u organizmu imaju alkohola.
Ukazujemo i na nužnost poštivanja prednosti prolaska koja je izražena pomoću prometnih znakova ili prometnim pravilima te o važnosti vršenja radnji vozilom u prometu nakon što se vozač uvjeri da ih može izvršiti na siguran način.

Zasebno ističemo obavezu vozača bicikala da za svoje kretanje koriste postojeće biciklističke staze ili trake te da prilikom uključivanja u promet propuste sva vozila i pješake koji se kreću cestom na koju se uključuju. Također, savjetujemo im da ne upravljaju biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza.
Vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da upravljaju onim kategorijama vozila za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da se kreću što bliže desnom rubu kolnika, da ne ulijeću u „škare“ i da ne prevoze djecu. Vozači i putnici na motociklima i mopedima, za vrijeme vožnje,  obavezno moraju koristiti homologirane zaštitne kacige, koje moraju biti ispravne i pravilno pričvršćene.

Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih i teretnih automobila, pozivamo da ostave dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla iza kojeg se kreću ili kojeg prestižu, da poštuju pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala te da prilikom skretanja provjere tzv. „mrtvi kut“ kako bi pravovremeno uočili vozače mopeda i motocikala.
Vozač i svi putnici u automobilu moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djecu se preporuča prevoziti na stražnjim sjedalima. Prilikom prijevoza u automobilima, djeca trebaju biti smještena u adekvatne autosjedalice koje trebaju biti pričvršćene sukladno uputama proizvođača i djeca u njima trebaju biti vezana sigurnosnim pojasevima.
Kako je korištenje mobitela najčešća distrakcija, na vozače svih vrsta vozila apeliramo da ne koriste mobitele ili slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima. Nekorištenje mobitela i sličnih uređaja savjetujemo i pješacima.

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, do kraja godine,  intenzivirati će se nadzor prometa usmjeren, prvenstveno, na nadzor brzine kretanja vozila, nadzor upravljanja pod utjecajem alkohola i/ili droga, nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, nadzor korištenja mobitela, nadzor vozača bicikala, mopeda i motocikala, nadzor mladih vozača i nadzor recidivista. Osim ovoga, pozornost policijskih službenika biti će usmjerena i na svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.