Pavlović sutra o ograničenjima eksperimenta

Prva radionica "Moderna fizika za mlade" (Foto: Hrvoje Belani)

Predavanje i rasprava “U potrazi za smislom znanosti” ove subote nastavlja započetu temu o odnosu teorije i eksperimenta te nužnim ograničenjima eksperimenta kao metode provjere teorije. Uzimajući primjere različitih eksperimenata, polaznici će s dr.sc. Petrom Pavlovićem diskutirati skrivene slojeve teorije koji se pretpostavljaju u eksperimentu, kao i nedokazane filozofske pretpostavke.

Tako ćemo nastojati dalje demonstrirati da je odnos teorije mnogo složeniji i teži od pukog provjeravanja teorije eksperimentom kao pretpostavljenim nezavisnim arbitrom – budući da eksperiment nužno u sebi sadržava nizove teorijskih pretpostavki. Osim toga diskutirat ćemo zašto je, poznati i naoko logični, Popperov kriterij po kojem je teorija znanstvena ukoliko daje predviđanja koja se mogu opovrgnuti opažanjem, zapravo višestruko problematičan i nedostatan“, najavio je Pavlović.

Filozofska rasprava “U potrazi za smislom znanosti” održat će se u subotu 15. svibnja u 17 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulaz je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.