HERA odredila novu cijenu plina

Plin za kućanstva u Križevcima će od 1. travnja poskupjeti 0,7 posto, u Zagrebu 10,3, u Varaždinu 3,4, a u Koprivnici će pojeftiniti 4,7 posto. Tako je odlučilo Upravno vijeće HERA-e za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do kraja godine za 32 distribucijska područja opskrbe plinom u Hrvatskoj.

Nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom izmijenjene su u odnosu na trenutne zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom, objašnjava HERA. Na 21 distribucijskom području cijena će pasti, dok će na 11 distribucijskih područja doći do povećanja cijene plina.

Kupci u Križevcima, primjerice, koji potroše 5600 kWh/god plina, na godišnjoj razini platit će 5,33 kune više nego u protekloj godini. Iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin, po pojedinim distribucijskim područjima, može se jednostavno provjeriti korištenjem aplikacije iPlin.

Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe sastoji se od troška nabave, troška distribucije i troška opskrbe plinom. Trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh, što je 5,83 posto manje u odnosu na razdoblje do 31. ožujka ove godine.

Trošak distribucije plina odnosi se na trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava i određen je ranijim odlukama HERA-e zasebno za svako distribucijsko područje te nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen. Trošak opskrbe plinom, pak, odražava troškove poslovanja opskrbljivača i određen je nakon javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, zasebno za svako distribucijsko područje pri čemu je najniži iznos te komponente krajnje cijene bio osnovni
kriterij za odabir opskrbljivača na natječaju. Ova stavka ostaje nepromijenjena u troipolgodišnjem razdoblju, odnosno do 30. rujna 2024.

U HERA-i podsjećaju da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu. Uvjete opskrbe plinom na tržišnim osnovama kupac slobodno ugovara s odabranim opskrbljivačem, pri čemu definiraju način utvrđivanja krajnje cijene plina tijekom ugovornog razdoblja, odnosno je li cijena fiksna ili promjenjiva te eventualne uvjete promjene pojedinih elemenata cijene tijekom ugovornog razdoblja, trajanje ugovora, način produljenja ugovora, mogućnost i uvjete raskida ugovora i drugo.

Vezano
1 komentar
  1. Nitko važan piše:

    Ovo je vrlo zanimljivo, 22.02.21. objavite da će Križevčani imati značajno nižu cijenu plina obzirom da je GPZ na natječaju ponudio najnižu cijenu, a kad ono plin će biti skuplji Nije mi jasno kako je to moguće….ponudio nižu cijenu a ispadne skuplje….

Komentari su zatvoreni.