Prvi “Sandbox” Križevčanima i gostima predstavio eminentna lica hrvatske game industrije

U petak, 9. listopada 2020. godine u sklopu 16. Culture Shock Festivala u opuštenoj lounge atmosferi cafe bara „Bull 23“ u Križevcima održan je prvi game dev meetup pod nazivom „Sandbox – gaming & game dev mini conference“. Na konferenciji su sudjelovali eminentni predstavnici gotovo svih segmenata game dev industrije, od artista do producenata.

Cilj događaja bio je ispitati i unaprijediti zanimanje lokalne zajednice za gamingom i razvojem računalnih igara, kao propulzivnom i najbrže rastućom granom u zabavnoj industriji. Trendovi rasta industrije računalnih igara pokazali su se konstantom na globalnoj razini, ali i u okvirima Republike Hrvatske. To dokazuju recentne multimilijunske akvizicije hrvatskih studija od strane inozemnih tvrtki (Nanobit-Stillfront Group, Croteam-Devolver, CateiaPlayrix). Hrvatske tvrtke pokazale su da mogu konkurirati svjetskim liderima u branši. Game dev industrija pokazala je izniman rast u posljednjih 10-ak godina, kao i otpornost na ekonomske fluktuacije uzrokovane negativnim trendovima poput kriza i pandemije COVID-19 virusa.

Događaj je ispunio svoj cilj jer je privukao brojnu publiku koja je stigla u Križevce čak iz drugih županija (Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Varaždinska).

Publika je pokazala velik interes za ovu temu. Sudionici su govornicima postavljali brojna pitanja pa je tako konferencija trajala dvostruko duže od planiranog, a razgovor publike i gostiju se nastavio i na zajedničkom domjenku. Organizatori su zadovoljni učinjenim i vesele se novim planovima vezanim za ovu temu.

Prvi se svojim radovima predstavio Igor Puškarić, CG generalist iz Slavonskog Broda koji se kao freelancer profesionalno bavi izradom 3D modela, animacijom i 3D printanjem u sklopu svog studija Iggy Design. Govorio je o svojoj karijeri i mogućnostima rada u industriji na polju 3D modeliranja i 3D animacije, kao i o važnosti samoorganizacije i vještinama potrebnim da se vodi jedan outsourcing studio.

Drugi je bio Leo Tot, game designer i popularizator game dev industrije iz Osijeka koji je publici predstavio osnove izrade računalnih igara. Leo se inače bavi i edukacijom na polju IT-ja i računalnih igara, sudjeluje u organizaciji najpopularnijih game dev zbivanja u nas (Reboot Infogamer, Reboot Blue, Reboot Red), a kroz svoju platformu Crucial Update Productions svakodnevno radi na promidžbi game deva.

Aleksandar Gavrilović iz studija Gamechuck govorio je o industriji iz perspektive poslodavca i producenta iz tima koji radi na jednim od najzanimljivijih projekata u nas. Njegov studio bavi se umjetnički veoma zanimljivim igrama, koje se osim klasičnim komercijalnim temama bave i filozofskim i umjetničkim aspektima projekta. Za svoj najnoviji projekt, igru „Trip the Ark Fantastic“ dobili su potporu EU fondova, a redovito se pojavljuju u medijima kao eksponenti jednog eksperimentalnog pravca u industriji. Aleksandar je također govorio o uvjetima rada u industriji, organizaciji rada u svojoj tvrtki, kao i o nekim primjerima interakcije proizvođača i njihovih korisnika u današnjem community-based načinu izrade i plasmana igara.

Konferenciju je završio Dominik Cvetkovski, predavač iz inkubatora PISMO iz Novske, koji se specijalizirao za edukaciju na polju računalnog okružja Unity. Dominik je predstavio mogućnosti i djelatnosti inkubatora i njihovih novih planova za izradu kampusa za game dev, u sklopu kojeg će biti izgrađena i esports arena, studentski dom i poslovni prostori po uzoru na najmodernije svjetske kampuse (Google, Apple).

Osim poticanja proaktivne i pozitivne atmosfere u lokalnoj zajednici, ovaj je događaj također značajan i za samu udrugu P.O.I.N.T. jer su ostvareni kontakti s brojnim pojedincima i poslovnim subjektima koji su izrazili želju za ponovnom suradnjom i razmjenom ideja, u vidu govora, konferencija, meetupova i radionica na temu IT-ja i game deva.

Interes za game dev industriju u Križevcima pokazao se supstancijalnim, kao i talent zainteresiranih pojedinaca u lokalnoj zajednici. Neki su posjetitelji govornicima pokazivali svoj portfolio radova i komentirali ih zajedno, što je čest slučaj na većim događajima ovakvog tipa, a organizatorima je bio ugodno iznenađenje.

Ako usporedimo interes posjetitelja sa stalnom potražnjom za radnom snagom na tržištu rada u ovoj specifičnoj industriji (programeri, 3D artisti, 2D artisti), može se zaključiti kako su ovakvi događaji prijeko potrebni.

U manjku formalnog obrazovanja na području razvoja računalnih igara u našoj državi ovakvi su događaji jedan od rijetkih izvora informacija za zainteresirane pojedince koji bi željeli graditi karijeru u game devu, a nude informacije iz prve ruke. Edukacija i popularizacija game deva trebala bi se decentralizirati i zahvatiti manje sredine, kako bi se izvukao maksimalan potencijal iz lokalnih zajednica.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.