Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO – ZNANSTVENI ODJEL

TIJELO: PRIRUČNIK ZA KORISNIKE / Bill Bryson; [prijevod s engleskog Petar Vujačić, Jasna Mati]. – Zagreb: Planetopija, 2020. 

Autor planetarno popularne i obilato nagrađivane knjige Kratka povijest gotovo svega ovaj nas put vodi na proputovanje divotom koju često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo je čudesno, nepredvidljivo i puno tajni – našim tijelom. 

Knjiga Tijelo – priručnik za korisnike trenutno je zauzela vrh liste bestselera New York Timesa, Washington Post ju je proglasio knjigom godine, a predložena je za niz nagrada. Na svoj neponovljivi brysonovski način, putujući kroz povijest, istražujući brojne podatke i slučajeve, otkriva nam kako ljudsko tijelo funkcionira, kako se čudesno iscjeljuje, ali i kako propada. Bryson u svom najboljem izdanju jamči vam da knjigu nećete ispuštati iz ruku dok je ne pročitate. A onda je možda pročitate još jednom.

BELETRISTIKA

OPROSTI / Ida Hegazi Hoyer; s norveškoga prevela Željka Černok. – Zagreb: Sandorf, 2020. 

Kad sam te prvi put vidjela – skinula sam svu odjeću sa sebe, rečenica je glavne junakinje kojom započinje opis jedne po svim kriterijima savršene ljubavne veze, u kojoj je baš sve kao u priči, i preostaje jedino planirati kupnju jedrenjaka za put oko svijeta. Sve dok… sve dok se pozlata ne počne ljuštiti, indicije se pretvarati u dokaze, a kosturi ispadati iz ormara. Jer, „zašto“ je uvijek najgore pitanje, a gori je jedino odgovor. Ida Hegazi Hoyer napisala je očaravajuće uznemirujući, emocionalno intenzivan roman s elemetima psihološkog trilera koji se čita u dahu i doslovce ne ispušta iz ruku.

DJEČJI ODJEL

ČOVJEČULJCI = TINY PEOPLE / Ula Reić; ilustrirala Ivana Radić. – Zagreb: Omolab, 2020. 

Dvojezična (hrvatski – engleski) slikovnica “Čovječuljci” priča je o strahovima koji žive unutar svih glava i rastu dok ne pričamo o njima. Prilagođena je djeci s disleksijom i poteškoćama u čitanju kako bi ih osnažili da komuniciraju o svojim strahovima. Nastala je prema priči trinaestogodišnje djevojčice Ule Reić koja i sama ima disleksiju.

Citat iz knjige:

Svi su oni naizgled fora ili pametni, kriju svoj strah kao tajnu i ignoriraju ga… Samim tim čovječuljak postaje sve veći… A što je on veći mozak postaje opterećeniji.”

KNJIGE ZA MLADE 

FRIDA KAHLO: ŽIVOT U SLIKAMA (STRIP) / María Hesse; [sa španjolskog prevela Ivana Glavaš Bakija]. – Zagreb: Iris Illyrica, 2020. 

Nijedna slikarica nije ostavila traga u svjetskoj umjetnosti i popularnoj kulturi kao Frida Kahlo. Fridina magična osobnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim, njezina neobična ljepota i osebujan stil osvajaju poput egzotičnog cvijeta, a slike progovaraju jezikom boli i samoće koje svako srce razumije. Uvijek je živjela u krajnostima, u koloritu ili crnilu, u sreći ili najdubljoj tuzi, u smijehu i pjesmi kojom je voljela privlačiti pozornost ili u samoći ateljea, gdje je slikala iz potpunog očaja.

U grafičkom romanu (stripu) o slavnoj slikarskoj ikoni, Hesse prikazuje njen životni put ispričan u prvome licu, a ilustriran maštovitim interpretacijama njezinih najpoznatijih likovnih djela.

Mnogo je stranica o njoj ispisano, no ova biografija nudi novi uvid u kompleksni usud ove iznimne žene. Čitatelj upoznaje detalje njenog života, od ranog djetinjstva, brojnih trauma koje su je zatekle, te sudbinske ljubavne veze s Diegom Riverom i ostalim eminentnim muškarcima i ženama svojega doba…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.