”Bio sam gladan. Tri dana nisam jeo”: 67-godišnjak ide u zatvor zbog krađe hrane

Miroslav S., 67-godišnjak iz okolice Bjelovara, stari je poznanik policije i pravosuđa, a u ovom slučaju je riječ o kazni zatvora u trajanju od šest mjeseci koju će morati odslužiti zbog krađe u trgovini 2018. godine.
Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je žalbu okrivljenika, ali i žalbu državnog odvjetništva te time potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Bjelovaru kojom je spomenuti osuđen na pola godine zatvora. Krađa se dogodila 5. rujna 2018. godine u trgovačkom centru Lidl u Križevcima. Okrivljeni je oko 14.30 sati u jednu veliku vrećicu natrpao suhomesnate proizvode i prošao pored blagajne bez plaćanja.

”Bio sam gladan”

– Bio sam gladan i nisam imao što jesti. Zadnja tri dana nisam ništa pojeo – branio se okrivljeni Miroslav tijekom kaznenog postupka. Inače nije u mirovini i nema stalna primanja.
Nakon što je na prvostupanjskom sudu početkom ožujka 2019. godine kao nepopravljivi recidivist nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, okrivljeni je putem svoje braniteljice uložio žalbu. Između ostalog, žalio se na količinu ukradenih proizvoda, njih ukupno 15, tvrdeći da toliku količinu ne bi mogao sam iznijeti radi bolesne kralježnice. No cilj te žalbe bio je zapravo ukupan iznos ukradenih stvari koji se s višekratnom vrećicom koja je koštala 9,99 kuna, popeo na 1.150,84 kune.

Sud: Kazna je primjerena

Da je kojim slučajem iznos ukradene robe bio manji od 1000 kuna, okrivljeni u tom slučaju ne bi bio kazneno gonjen po službenoj dužnosti, već bi Lidl naknadu štete morao potraživati putem privatne parnice. No, njegove navode iz žalbe demantirao je detaljan popis ukradenih stvari jer ga je na izlazu zaustavio zaštitar i pozvao policiju.
Državno odvjetništvo također je uložilo žalbu smatrajući da je izrečena kazna preniska. Međutim, sud ju je odbio pod obrazloženjem da je kazna primjerena i da će se njome postići svrha kažnjavanja. Kako je muškarac zbog sličnih slučajeva osuđivan i ranije, sud ovog puta nije imao milosti te mu je izrekao zatvorsku kaznu. (bjelovar.live)

Vezano

Komentari su zatvoreni.