Koronavirus ušao u starački dom u Koprivnici, ukupno 21 zaražena osoba u županiji

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je danas na konferenciji za medije o novom slučaju oboljenja COVID-19 infekcijom. Radi se o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici koja je hospitalizirana na Odjelu infektologije koprivničke OB „Dr. Tomislav Bardek“, izvijestio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

„Od jučer do danas imamo jednu novu osobu pozitivnu na koronavirus. Riječ je o štićenici koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe, nažalost zabilježili smo virus u toj ustanovi, no stanje je pod kontrolom i poduzete su sve mjere u skladu s protokolima te se nadamo kako će ovo biti izolirani slučaj“, kazao je načelnik Ljubić.

Štićenica je trenutno hospitalizirana u koprivničkoj bolnici te pokazuje određene respiratorne simptome, no u dobrim je rukama i pružena joj je sva medicinska skrb, pojasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije Draženka Vadla te dodala kako je osoba živjela u jednokrevetnom apartmanu te se pridržavala svih mjera i uputa zaštite te pravila ponašanja koji su propisani za domove u vrijeme epidemije.

„Od uvođenja uputa i mjera boravila je u svojoj sobi, a hranu i potrepštine je dobivala na ulazu u sobu. U bolnicu je upućena zbog povišene temperature i kašlja te nakon pregleda kod nadležne liječnice koja je koristila svu zaštitnu opremu. Daljnja obrada svih eventualnih kontakata je u tijeku te je za pretpostaviti da ćemo uz testiranja izreći i određeni broj mjera samoizolacije nakon što utvrdimo sve okolnosti i na koji način se virus pojavio u Domu“, kazala je ravnateljica Vadla.

Što se tiče dvije osobe iz bolničkog sustava kojima je jučer potvrđena COVID-19 infekcija, ravnateljica Vadla je kazala kako je u tijeku epidemiološka obrada te kako su svi do sad testirani uzorci bliskih kontakata negativni. „Stanje je potpuno pod kontrolom i zdravstveni sustav funkcionira bez poteškoća. U samoizolaciji su 32 osobe iz bolničkog sustava, od čega je pet liječnika, 19 medicinskih sestara te osam spremačica. Ukupno imamo 63 osobe pod epidemiološkim nadzorom na području županije“, rekla je ravnateljica te pozvala sve građane da se strogo pridržavaju općih mjera zaštite te svih uputa kako bi i dalje uspješno kontrolirali širenje zaraze.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.