U Križevcima provedeno 9. Dječje aktivno ljeto

U Križevcima je od 19. do 24. kolovoza održano 9. izdanje Dječjeg aktivnog ljeta, zabavne aktivnosti za 80-ero djece uzrasta od 7 do 12 godina koji organiziraju Pokret fokolara, Udruga za ekonomiju zajedništva, križevačke osnovne škole te Zajednica sportskih udruga grada Križevaca.

Kao i svake godine, uz mlade križevačke animatore, prisutni su bili i animatori iz Italije koji su zajedno proveli i osmislili nove zabavne igre i aktivnosti za djecu – od sporta do umjetnosti. Program ovog petodnevnog druženja bio je ispunjen je i raznim edukativnim aktivnostima i radionicama koje su uz animatore vodili i križevački nastavnici. Završetak programa obilježen je šestog dana biciklijadom do jezera Čabraji, u subotu 24. kolovoza. Ideja za biciklijadu razvila se iz želje da se i roditelji uključe u projekt kako bi zajedno s djecom aktivno proveli dan u prirodi, upoznali animatore i vidjeli što su djeca tijekom tjedna radila. Biciklijada je bila otvorena za javnost te su i drugi zainteresirani imali priliku upoznati se s projektom.

Dječje aktivno ljeto, ili GREST (od tal. GRande ESTate – zabavno ljeto), održava se po uzoru na projekte koji se posljednjih pedesetak godina već tradicionalno održavaju u talijanskim župama i udrugama, s ciljem da djeca provedu dio ljeta na kvalitetan način, u zajedništvu i aktivno, učeći vrijednosti poput fairplay-a i zabavljajući se. Naime, bitno je spomenuti da je u Italiji volontiranje kao animator dio tradicije, a adolescenti se za ovakav oblik doprinosa vlastitoj zajednici pripremaju sustavno već od 13. godine. Takva kultura volontiranja počela se razvijati i u Križevcima. Srednjoškolci i studenti koji su trenutno animatori, nekoć su i sami sudjelovali u projektu kao djeca, čime sam projekt dobiva komponentu održivosti. Osim što su se tijekom ovog tjedna družili s vršnjacima iz Italije, također su dobili priliku učiti iz njihovog bogatog iskustva, ali razviti i vlastite potencijale, kao što su organizacijske i komunikacijske vještine, kreativnost, fleksibilnost te snalaženje u stresnim situacijama.

Talijanski animatori su izjavili kako vole dolaziti u Križevce na Dječje aktivno ljeto budući da imaju priliku prenijeti svoje znanje, stvoriti nove prijatelje i upoznati našu kulturu te diviti se našoj prirodi. Sviđa im se što je ovaj projekt organiziran prema njihovom modelu te njegova funkcionalnost u manjoj sredini.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.