Irma i Antonio: Mladi se moraju uključiti u društveno-politički život grada

Sredinom travnja konstituiran je Savjet mladih grada Križevaca i sedmero je članova za predsjednika jednoglasno izabralo vodstvo, Antonija Sirovca za predsjednika i Irmu Vargić za potpredsjednicu. Uz njih u Savjetu su još Sandro Matus, Robin Petić, Domagoj Bunta, Marko Martinčević i Nikola Ostojčić. Prije nego li postave prioritete i ciljeve te odaberu kojim će se temama baviti, ispitat će što uopće mladi u Križevcima žele i što od njih očekuju.

– Želimo pozvati mlade na dijalog i apelirati na provedbu Gradskog programa za mlade. U svrhu najboljeg interesa mladih, povezat ćemo se s udrugama, inicijativama, vijećima učenika i ostalim savjetima mladih. Budući da je Savjet mladih okupio mlade iz različitih interesnih skupina, očekujemo kvalitetnu suradnju i konstruktivnu raspravu u svrhu najboljeg interesa mladih. Primarno želimo ojačati koheziju mladih u Križevcima i zastupati njihove interese – odlučno su poručili Irma i Antonio.

Irma je u lokalnoj zajednici aktivna od 16-te godine, počelo je kroz vijeće učenika srednje škole, a njen rad i zalaganje prepoznali su učenici srednjih škola u županiji i odabrali su je za predstavnicu učenika u Nacionalnom vijeću učenika RH.

– Svoj rad sam nastavila djelovanjem u udruzi POINT i kroz inicijativu ESPR, koja je kasnije prerasla u Križevačku udrugu mladih (KUM) ispred koje sam se u konačnici i kandidirala u Savjet mladih Grada Križevaca – odgovara ova studentica socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu koja je među Križevčanima poznata kao vrsna fotografkinja.

Antonio je u Savjet izabran kao predstavnik Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a, i želi se uključiti u društveno- politički život grada.

– Želim zastupati interese mladih koji se sve više okreću od društveno političkog života. Smatram da bi mladi trebali više sudjelovati u svim sferama društva. Nakon četiri godine života u Varaždinu, u kojem sam pohađao srednju školu, htio sam napraviti iskorak u vlastitoj sredini jer smatram da bi Križevci trebali više izgledati kao moderan europski grad – poručuje Antonio i dodaje da je u Varaždinu već aktivno sudjelovao u nekoliko projekata vezanih uz sport i tradicijske obrte i to će mu iskustvo dobro doći u radu u Savjetu.

– U tim projektima sam stekao znanje i određene kompetencije koje sad koristim kao predsjednik Križevačke udruge mladih te kroz koju želim pokušati dati Križevcima nove događaje i manifestacije – rekao je Antonio koji studira željeznički promet na Veleučilištu u Rijeci, a kao nogometni sudac naučio je kako izbjeći pogreške i pravovremeno reagirati u stresnim situacijama.

Slažu se da mladima u gradu nedostaje inovativnih programa u svim društvenim događanjima.

– Konkretno, za mlade manjka kvalitetnih programa i smatramo da bi trebali dobiti priliku više sudjelovati u kreiranju programa, posebice najpoznatijeg gradskog događaja Križevačkog spravišča, koje već godinama nije na razini kakvu mladi žele – kažu. Dodaju da i mlade zanima što se događa u gradu, ali možda do sada nisu imali prilike ili hrabrosti izboriti se za ono što žele.

– Mislimo da se grad zaista počeo buditi te da mladi imaju više prilika nego ikad za aktiviranje u društveni život. Smatramo da mladi još imaju hrabrosti i želje da se izbore za svoje želje, ali da zbog negativnog mišljenja društva o politici nemaju dovoljno motiva za uključivanje. Danas više nije dovoljno fakultetsko obrazovanje za stjecanje kompetencija, životnih znanja i organizacijskih i komunikacijskih vještina, stoga apeliramo na mlade da se kroz razne udruge i inicijative uključe u aktivan društveni život i lokalnu zajednicu – pozivaju Irma i Antonio. Njih dvoje, ali i čitav Savjet mladih, imaju ulogu spone između mladih i gradske vlasti, a interese mladih moraju zastupati jasno i konkretno.

– To ćemo postići dijalogom, ustrajat ćemo i zalagati se za ciljeve i projekte za koje procijenimo da mlade zanimaju – objašnjava Antonio. Irma ima još jedan cilj, a to je aktivirati i druge djevojke u gradu, jer u Savjetu je jedina.

– Manjak djevojaka nije problem samo u sazivu, općenito se u manjem broju susrećem s djevojkama kroz svoj angažman u udrugama i projektima. Žao mi je što ih više nije uključeno i nadam se da će se to uskoro i promijeniti- zaključuje Irma Vargić. Savjet mladih inače je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća koje ima mogućnost utjecati na donošenje odluka koje se tiču mladih i njihovih problema te izboriti se za njihov bolji položaj u lokalnoj sredini.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.