Juran-Ratković: Inženjeri odlaze u gospodarstvo, plaće u tvrtkama puno su im veće nego u školama

Već neko vrijeme prisutan je problem pronalaska profesora informatike, matematike, fizike i kemije, a općepoznata je činjenica da se stručnjaci STEM područja radije zapošljavaju u realnom sektoru nego u obrazovnom sustavu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ponudi radnika za Koprivničko-križevačku županiju ne pronalazimo ni jednog profesora STEM grupe predmeta.

Školama treba mnogo vremena da nađu STEM stručnjake

– U školama na našem području je u posljednje vrijeme teško naći profesore matematike i fizike. Problem također imaju strukovne škole koje često trebaju nastavnike u sektorima strojarstva, elektrotehnike ili graditeljstva – rekla je Gordana Juran-Ratković, ravnateljica križevačke Srednje škole Ivan Seljanec.

Objasnila je da prema pravilnicima većinu predmeta trebali bi predavati diplomirani inženjeri, a oni uglavnom odlaze u gospodarstvo jer su plaće stručnjaka takvih profila u tvrtkama značajno veće nego u školama.

– Govorim o onome što primjećujemo u našoj školi, ali pretpostavljam da se to odnosi i na mnoge druge sektore kao što su medicina, farmacija, a naročito informatika. Uglavnom škole dugo traže takve profile i teško se postiže stopostotna stručna zastupljenost – dodala je.

Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac, isto napominje da postoji potreba za kadrom iz STEM područja, no sva nastava je stručno pokrivena.

– Politika zapošljavanja od ranije je bila dobra i škola iz tog razloga nema problem s nedostatkom kadrova iz tog područja. Za manju količinu sati raspisujemo natječaje, ali se na njih nitko ne javlja. Nastojimo kod postojećeg kadra kroz stručna usavršavanja, europske projekte i na druge načine zadržati interes rada u školi i ostvarenja kvalitetne karijere – naglasio je Špoljar.

Problemi nastaju kod duljeg bolovanja

I u đurđevačkoj Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva nastava STEM grupe predmeta stručno je zastupljena.

– Prošle godine smo raspisali natječaj na određeno vrijeme za nastavu fizike i to zbog zamjene za bolovanje i porodiljni i javio se samo jedan inženjer koji nije profesor fizike. Kad sam tražila nastavnika matematike na neodređeno vrijeme, također nam se na natječaj javio samo jedan kandidat s odgovarajućom stručnom spremom i primljen je na neodređeno vrijeme – istaknula je ravnateljica Nevenka Lončar.

Situacija je dobra i u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović, a ravnatelj Vjekoslav Robotić dodaje da je STEM područje u potpunosti stručno zastupljeno i u ovom trenutku nema potrebe za novim zapošljavanjem.

– Do problema jedino dolazi kod duljeg bolovanja nastavnika iz tog područja kad nemamo mogućnost trenutnog zapošljavanja na određeno vrijeme jer iz tog područja nema nastavnika na Zavodu za zapošljavanje – kazao je Robotić.

Dodao je da se na dosad raspisane natječaje uvijek javljalo više od 10 kandidata iz čitave Hrvatske koji zadovoljavaju sve uvjete.

– Razlog tome su dobri materijalno tehnički uvjeti u Gimnaziji u usporedbi s drugim školama, iako je plaća nešto niža – zaključio je Robotić.

Problem sa zapošljavanjem informatičara imali su u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkog, no taj su problem, ističe ravnateljica Suzana Knežević, uspješno riješili. No, ona je upozorila na jedan drugi problem.

– Deficitarna struka u Križevcima su profesori, odnosno sad magistri edukacije, hrvatskoga jezika. Nema tko raditi na zamjenama kad su porodiljni dopusti u pitanju pa zapošljavamo kolegice iz drugih gradova. Već niz godina u Križevcima nema profesora hrvatskoga jezika koji su završili Filozofski fakultet, a oni imaju najveću satnicu u školama, odnosno najviše ih se traži – objasnila je ravnateljica. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.