Gradonačelnik Rajn predstavio Križevce na Međunarodnoj konferenciji „Dobra energija i ekonomija“

U Zagrebu je u petak, 31. svibnja održana Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija – transformacija lokalnih zajednica kroz suradnju energetskih zadruga i lokalnih vlasti“.

Konferencija je okupila vodeće energetske zadruge te predstavnike iz cijele Europske unije i regije zapadnog Balkana, preko 100 domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom razvojem energetski održivih zajednica i modelima energetske demokracije iz različitih pozadina, a svi dijele isti cilj: donijeti pozitivnu promjenu u društvu.

Fokus konferencije bio je na nove ekonomske modele i prakse iz desetak država Europske unije koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Tako se gradonačelnik Mario Rajn u svojoj prezentaciji osvrnuo na uspješan projekt Križevački sunčani krovovi koji je proveden u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, a govorio je i o ostalim aktivnostima koje Križevci provode kako bi do 2030. godine postali energetski neovisan grad. Osim Grada Križevaca, sudionici ove radionice bili su predstavnici iz Francuske, Danske, Nizozemske, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine te Španjolske.

Međunarodnu konferenciju „Dobra energija i ekonomija“ organizirali su Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s europskim partnerskim mrežama: Europskom federacijom energetskih zadruga – Rescoop.eu, Transform Europe i Europskom mrežom solidarne ekonomije – RIPESS.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.