Mišel Doskočil od zaborava spašava autohtoni križevački specijalitet zanimljivog naziva

Foto: Valentino Štefanek

U sklopu Adventa u Križevcima, građani će na božićnom domjenku 21. prosinca moći uživati u križevačkim autohtonim jelima, a jedno od njih je i desert zanimljivog naziva ponaklič, pociglanjk ili vankuš. Kako se ovo tradicionalno jelo potkalničkog područja, a samim time i bogatstvo križevačkog kraja, ne bi zaboravilo, brine Mišel Doskočil, nastavnik kuharskih predmeta u Srednjoj školi Ivan Seljanec.

– Naziv pociglanjki dolazi od načina pečenja jer se ovo jelo u prošlosti peklo na užarenim ciglama u krušnim pećima, dok za naziv ponaklič nema zapisa porijekla riječi, no smatra se da dolazi od riječi ponakli odnosno na tlu. Naziv vankuši dolazi od riječi vanjkuš što znači jastuk, na koji ovo jelo sliči kada je gotovo – rekao je Doskočil.

Objasnio je da se ponakliči pripremaju unatrag 150 godina, a recept se prenosio usmenim putem s koljena na koljeno te gotovo i ne postoje pisani podaci o ovom jelu.

– Ponakliči mogu biti toplo predjelo i desert. Vrlo su slični štruklima, a rade se od vučenog tijesta, kukuruzne krupice i kravljeg sira. Najbolji su kada se jedu vrući, jer kada se ohladi tijesto postaje žilavije i nije više tako fino. Ponakliči su bili sirotinjska hrana, a pripremali su se u vrijeme blagdana i posebnih prigoda – naglasio je Doskočil.

Dodao je da mlađi naraštaji baš i ne pokazuju volju za učenjem ovog tradicionalnog jela pa ga danas svega nekolicina ljudi zna pripremiti i upravo zato mu je želja ponovno oživjeti ponakliče.

– Pomislio sam da bi bilo dobro zaštititi naše autohtono jelo i trenutačno smo u postupku prikupljanja informacija kako bi ponakliči postali nematerijalno kulturno dobro – kazao je.(GPP)

Vezano
1 komentar
  1. Predrag piše:

    Moje bake su to zvale “Popečnjaki”.

Komentari su zatvoreni.