Učenici Srednje gospodarske škole Križevci posjetili Dom za starije i nemoćne

Dom za starije i nemoćne osobe NOVAK

U četvrtak 7.6. 2018. godine posjetili smo Dom za starije i nemoćne osobe Novak. Korisnici su nas iznenadili svojim bogatim životnim iskustvom prisjećajući se čime su se u životu bavili, gdje i koliko dugo su radili, koje su škole i zanimanja nekad bili popularni, a palo je i više pošalica na svoj račun.

Gospodin Stjepan Novak i njegovi djelatnici lijepo su nas dočekali i sudjelovali s korisnicima doma u našem čitanju iz užitka koje provodimo u okviru višegodišnjeg projekta Tulum slova prema zamisli knjižničarke Draženke Stančić. U posjet su išli učenici 3.a1 i 3.c razreda i profesorice Martina Čengić Filipčić, Mihaela Nemčec i Maja Augustinčić Arsenović.

Čitali smo ulomke iz knjige Mali princ Antoinea de Saint Exuperyja, a potom smo korisnicima i podijelili rukom ispisane citate iz iste knjige, te narukvice s lijepim porukama kako bi ih podsjećale na naše druženje. Oni koji su mogli odmah su ih i pročitali i komentirali, a naši su učenici čitali svima koji zbog nemogućnosti nisu mogli sami.

Najzanimljiviji dio su kako za nas profesore tako i za učenike bile priče iz života korisnika doma. Prisjetili su se svojih mladih dana, saznali smo da je više korisnika provelo svoj radni vijek u poljoprivredi, nekoliko u zdravstvenim ustanovama, u nakladništvu, policiji, u školi… Na pitanje jednoj umirovljenoj učiteljici koja je 34 godine radila kao učiteljica razredne nastave u Svetom Ivanu Žabnu, što bi poručila budućim učiteljima, ona je odgovorila da joj je bilo lijepo raditi u školi jer voli djecu.

Uz citat iz Malog princa : „Ovo je moja tajna. Vrlo je jednostavna. Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno očima je nevidljivo“ i ovu lijepu i vrlo jednostavnu poruku korisnice vidimo koliko možemo učiti jedni od drugih bez obzira na godine. Zasigurno ćemo nastaviti čitati za starije i u sljedećoj školskoj godini.

Vezano
2 komentara
  1. Dunja Vusio piše:

    Ovo je najbolja vijest koju sam procitala ne znam otkad! Cestitke mladima i starijima i zivio Tulum slova jos dugo dugo….!

  2. kaja piše:

    Baš me veseli ovo (koliko čitam) ustaljeno druženje učenika i nastavnika naše Gospodarske škole.
    Lijep je i znakoviti naslov “Tulum slova”!
    Da, zaista je to (sigurna sam) za sve korisnike: pravi Tulum slova, ali još više “tulum druženja”, sa mladima koji im sigurno nedstaje. U ovom našem užubanom svijetu i svijetu tehnologija svh vrsta, zaista je pohvalno da nastavnice uz sve svoje obveze, uče svoje učenike empatiji za druge, drugačije, a posebno za starije.
    Kako se sve više njeguje kult mladosti- ljepote, nadam da će ti mladi školarci u sebi osvjestiti, da je svako životno doba vrijedno poštovanja, priznanja i da SVE zajedno čini “harmoniju” života.
    Jednog dana svi ćemo biti stari, i bilo bi dobro, da se toga češće prisjetimo, jer bi nam to (sigurna sam) obogotilo život.
    Sve čestitke Tulumu slova!

Komentari su zatvoreni.