Pripazite na dimnjake

Foto: arhiv kž.info
dimnjak požar vatrogasaci
Foto: JVP Križevci

Hladniji dani zahtijevaju pojačano zagrijavanje prostorija u kojima boravimo a uslijed neispravnosti ili neodržavanja dimovodnih kanala to ponekad može rezultirati zapaljenjem istih. Tako su profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca tijekom mjeseca siječnja ove godine imali ukupno 6 vatrogasnih intervencija, požara, od kojih je 5 bilo na dimovodnim kanalima a u jednom slučaju došlo je do požara osobnog vozila.

Kod svih 5 požara dimovodnih kanala bile su priključene peći za zagrijavanje na kruto gorivo a uzroci zapaljenja su u neredovitom održavanju dimovodnih kanala. Samo zahvaljujući ranom uočavanju i dojavljivanju te brzoj i pravovremenoj intervenciji profesionalnih vatrogasaca nije došlo do proširenja požara na ostali dio građevine te nastanka veće materijalne štete.

Ovim putem koristimo priliku da upozorimo građane na pojačani oprez prilikom zagrijavanja prostora u kojima borave kod uporabe peći za zagrijavanje te na obvezu redovitog održavanja dimovodnih kanala, posebice ako se radi pećima za zagrijavanje na kruta goriva.

U slučaju zapaljenja dimovodnih kanala ili nastanka bilo kakvog drugog neželjenog događaja potrebno je što prije izvijestiti vatrogasce, direktno na broj 193, preko Centra112 na broj 112 ili putem policije na broj 192.

Vezano

Komentari su zatvoreni.