Gostovanje KUD-a Križevci i Potkalničkih plemenitaša u Brčkom

Gostovanje KUD-a Križevci i Potkalničkih plemenitaša u Brčkom

U subotu, 5. kolovoza, KUD Križevci i udruga Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, gostovali su u Brčkom u Bosni i Hercegovini na međunarodnoj smotri folklora „Savski cvijet“. KUD Brčansko kolo iz Brčkog bilo je nedavno i gostom KUD-a Križevci na ovogodišnjem Spravišću. Potkalnički plemenitaši i križevačko kulturno-umjetničko društvo predstavili su se u Brčkom s repertoarom salonskih i građanskih plesova. Plemenitaši, odnosno, plesna skupina „Sidonija“ koja djeluje u sklopu udruge, izvela je tri koreografije svoje voditeljice Vlaste Rittig na glazbu Johanna Straussa, a Križevčani Križevačku četvorku Antuna pl. Vancaša u koreografiji svoga voditelja Josipa Šatraka. Izvođenje građanskog repertoara u hrvatskom je folklornom i plesnom amaterizmu rastući trend na kojeg su naša lokalna društva spremno i kompetentno odgovorila, a udruga Potkalnički plemenitaši, može se, dapače, smatrati i jednom od prethodnica tog trenda s obzirom da se salonskim plesovima bavi od svog osnutka 2000. godine.

Gostovanje KUD-a Križevci i Potkalničkih plemenitaša u BrčkomGrađanski repertoar je s druge strane novost u programu KUD-a Križevci, ali koju, prema riječima voditelja Josipa Štraka, društvo namjerava dalje razvijati i pokušati proširiti novim točkama. Križevačka četvorka je inače šesterostavačna klavirska skladba Antuna Vancaša iz 19. stoljeća, koju je u vrijeme pripreme svog kalendara, pronašao križevački ogranak Matice hrvatske. Inicijator ideje za koreografiranjem ove četvorke bila je predsjednica ogranka Renata Husinec, koja je u ovim plesovima vidjela potencijal za plesove maturanata kakvi postoje i u drugim gradovima. Grad je prihvatio njenu inicijativu i naručio aranžmane za puhački i tamburaški orkestar od profesora Tomislava Uhlika. Projekt se nakon toga, međutim, odužio nevjerojatnih dvije godine i čak i nakon što su Tamburaški orkestar Glazbene škole i Gradski puhački orkestar uvježbali i snimili skladbu, ona nije odmah bila korištena za koreografiju maturanata. Dapače, vjerojatno još uvijek ne bi bila koreografirana i stavljena u program maturanata i kulturno-umjetničkog društva da nije došlo do direktne komunikacije i samoorganizacije unutar gradskih udruga. Kako bilo, prema snimci Gradskog puhačkog orkestra, Josip Šatrak je napravio koreografiju koja je ove godine više puta izvođena u Križevcima, a ove subote i u inozemstvu, pred međunarodnom publikom.

Gostovanje KUD-a Križevci i Potkalničkih plemenitaša u BrčkomUz ova dva društva, na smotri u Brčkom se predstavilo još pet društava iz Bosne i Hercegovine te jedno iz Makedonije, a nastupi naših plesača, premda su stilski bitno odudarali od svih drugih, bili su izuzetno dobro prihvaćeni od publike i izazvali velik interes kako prema samim plesovima, tako i prema povijesnim odorama u kojima su članovi društva nastupili.

Gostovanje KUD-a Križevci i Potkalničkih plemenitaša u Brčkom

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.