Obitelj Surkuš: Trebamo pomoć, snašla nas je bijeda i bolest, a najvažnije nam je da nam ne uzmu dijete kad se rodi

surkus-660x330_prigorskihr_humanitarna_pricaVAPAJ OČAJNIKA Siniša Surkuš (39) obolio je od raka gušterače i mjesec dana proveo je u bolnici, a nakon povratka kući više nije sposoban za rad. Njegova žena Božica (27) u osmom je mjesecu trudnoće, a žive u maloj, trošnoj kućici Sinišine majke Barbare (62).

Liviji Jakopović, križevačkoj dobročiniteljici, svakodnevno stižu novi pozivi, ljudi traže pomoć, a ponekad im je ona zadnja preostala opcija kojoj se mogu obratiti. Sjeli smo u automobil, krenuli put sela Velike Sesvete kraj Križevaca, a tamo nas je na brdovitom vrhu dvorišta dočekala obitelj Surkuš koja se u kratkom roku našla u velikim životnim problemima.

Jedini muškarac u obitelji Siniša Surkuš (39) obolio je od raka gušterače i mjesec dana proveo je u bolnici, a nakon povratka kući više nije sposoban za rad. Njegova žena Božica (27) u osmom je mjesecu trudnoće, trbuščić je vani i roditelji se pokušavaju unaprijed pripremiti za dolazak djeteta, a svi zajedno žive u maloj, trošnoj kućici Sinišine majke Barbare (62) čiji su prihodi jedini izvor financija u obitelji. Kućica je u prilično lošem stanju, bez sanitarnog čvora i kupaonice koja bi omogućila barem osnovne uvjete za život, a sve je bliži i dolazak djeteta. Prizor je emotivan, tužan, ali snaga ove obitelji leži u optimističnom duhu i vjeri u bolju budućnost.

– Proveo sam mjesec dana u bolnici, naglo sam smršavio, ne smijem više raditi, čeka me još jedan pregled i možda još jedna operacija. Cijeli život sam radio fizičke poslove. Ali sad je sve teže, još sam i šečeraš, tko zna kakva će biti situacija, kad bi ja mogao raditi, meni ne bi trebala nikakva pomoć, ja sam uvijek bio vrijedan – srčano nam priča Siniša koji ipak ne gubi nadu jer mu uskoro dolazi dijete.

Obitelj Surkuš trenutno živi na Barbarinoj penziji od 877 kuna i pomoći dobrih ljudi. Siniša nam je nekoliko puta u razgovoru napomenuo kako u ovoj situaciji nije sam, pomažu mu dvije sestre, kumovi, prijatelji i različiti dobri ljudi. Mjesečno imaju troškove od 450 kuna, a dvaput tjedno Siniša mora u koprivničku bolnicu o vlastitom trošku.

Situacija je teška pogotovo jer Sinišu muči još jedan veliki problem. Dok se on borio za život na bolničkoj postelji, u njegovu se kuću uselio sin bivše žene koji ga je, kako tvrdi Siniša, istjerao iz doma nedaleko od kućice svoje majke.

– Pokušavam to riješiti, zvao sam policiju nekoliko puta, samo želim živjeti u kući koju sam svojim rukama gradio – objašnjava nam novonastalu situaciju Siniša Surkuš.

Njegova trudna žena cijelo je vrijeme šutjela dok je on objašnjavao probleme koji muče obitelj, ali u jednom trenutku je ipak morala reći što joj najviše leži na duši.

– Meni je samo bitno mi ne uzmu dijete, da živimo u svojemu što imamo, u kući koju je Siniša izgradio – rekla je Božica drhtavim glasom.

Ako želite pomoći srčanoj obitelji Surkuš koja se svim silama trudi osigurati osnovne uvjete za pristojan život, možete donirati novčana sredstva na račun dobročiniteljice Livije Jakopović PBZ HR39 23400093212376948 s opisom plaćanja “Donacija za obitelj Surkuš”.

Ukoliko želite donirati drva, namještaj, bijelu tehniku ili pomoći obitelji na bilo koji način, možete se obratiti direktno Siniši Surkušu na broj telefona 091 535 0916.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.