Nada Domitrović kandidatkinja za Dobrotvorku godine 2016.

Vođena idejom da žene u filantropiji zaslužuju više mjesta, Zaklada Zamah je 2011. godine pokrenula nagradu Josipa Vancaš – dobrotvorka godine, kojom želi dugoročno naglasiti važnost i ulogu žena u promicanju dobrotvorstva i djelovanju na promjene u hrvatskom društvu. Među petnaest kandidatkinja ove godine je i Nada Domitrović iz križevačke Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“.

Glasati se može online do 5. prosinca 2016. godine, a kandidatkinja s najviše glasova bit će proglašena dobrotvorkom godine na svečanosti u Muzeju Mimara, 14. prosinca 2016. u 18 sati. Iz zaklade Zamah ističu da su sigurni da danas u Hrvatskoj postoje brojne žene rijetke vrijednosti poput Josipe Vancaš, ilirske mamice po kojoj je nagrada dobila ime, žene koje svojim djelima mijenjaju svijet. Stoga pozivaju sve da im se pridružite u ovoj inicijativi i pohvale ih za sve što čine.

dg-nada-domitrovic-3_dobrotvorka_godina_zamah_2016Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je državljanki RH koja svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu, pozitivno utječe na život šire društvene zajednice kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem, sudjeluje u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija, daje doprinos za javnu dobrotvornu akciju, potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici te potiče druge osobe da postanu dobročinitelji.

dg-nada-domitrovic-2_dobrotvorka_godina_zamah_2016Obrazloženje kandidature križevačke dobročiniteljice

Nada Domitrović jedna je od osnivačica današnje Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ Križevci. Samohrana je majka djevojke od 34 godine s intelektualnim teškoćama te je prije 26 godina, kada je osnovana Udruga, uvidjela da roditeljima djece s teškoćama u razvoju treba pomoć i podrška u skrbi za njihove članove.

Teta Nada, kako je svi u Udruzi zovu, je u jednom mandatu bila predsjednica Udruge, u dva mandata tajnica, a u posljednje vrijeme obavlja poslove voditeljice Kluba „Maslačak“ koji djeluje unutra Udruge i članice Upravnog odbora. Od osnivanja Udruge do danas je uložila bezbroj volonterskih sati u „borbu“ za prava osoba s intelektualnim teškoćama. Povodom obilježavanja 25. godišnjice rada Udruge dodijeljena joj je Zahvalnica za 25 godina aktivnog članstva i volontiranja. Za 20. godišnjicu Udruge sudjelovala je kao autor u obilježavanju obljetnice izradom teksta i objavom publikacije Naših dvadeset (20) godina. Teta Nada ima status roditelja njegovatelja, ali uz skrb za svoju kćer svakodnevno radi na senzibilizaciji zajednice o osobama s intelektualnim teškoćama te ukazuje na njihove mogućnosti, ali i potrebe.

dg-nada-domitrovic-1_dobrotvorka_godina_zamah_2016Sudjelovala je u izradi dokumenata važnih za rad Udruge, a zalaže se i za gradsku i županijsku strategiju za osobe s intelektualnim teškoćama. Teta Nada je inicijator brojnih ideja koje su prerasle u projekte putem kojih se doprinijelo boljoj kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama, a njenih 26 godina aktivnog rada i isto toliko volontiranja zaslužuje pohvalu i vrijedno je divljenja.

Jedna od njenih ideja i zagovaranja Udruge koje je i ostvareno je dobivanje od Grada Križevaca stambene kuće na korištenje. Nakon obnove dobivene kuće stvoreni su bolji uvijeti za skrb o osobama s intelektualnim teškoćama u velikoj mjeri zahvaljujući teti Nadi. Na taj način Udruga i teta Nada doprinose deinstitucionalizaciji osoba s intelektualnim teškoćama i probijaju puteva dostojanstvenog života s otvorenim mogućnostima za svoje članove u usvajanju novih znanja i vještina svakodnevnog življenja koji njihove živote čini bogatijima u čemu i teta Nada svakodnevno daje svoj doprinos.

Vezano
2 komentara
 1. Melita piše:

  samo naprijed teta Nada <3

 2. kaja piše:

  Ne znam, što bih još mogla nabrojiti o “teti Nadi, a da nije već kazano?!
  Ono što ja doživljavam u kontaktu s njom, daje mi snagu i poticaj za svakodnevne probleme. U susretu s njom i njenom Ivanom, uvjek me fascinira njena vedrina, strpljenje i izdržljivost u svakodnevnom životu s kojim se mora nositi.
  Mi “zdravi”, trebali bi se bar jednom mjesečno družiti u Maslačku, da doživimo tu Ljubav i dobrotu kojom njihovo druženje obiluje. A, tek kakva je to “prava” terapija, jer smo skloni dramatizirati u sitnicama, a život za neke “zna biti itekako težak”.
  Svima U Maslačku, šaljem puno Ljubavi i pdrške, a teti Nadi (od srca želim), da osvoji nagradu, jer ona to uistinu zaslužuje.
  Srrrretno!

Komentari su zatvoreni.