Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1116

Etnologinja Ivana Ružić na predavanju o porodnim običajima u kraju oko Svetog Ivana Žabna 1. lipnja 2016. u Likovnoj galerij u Križevcima
Etnologinja Ivana Ružić na predavanju o porodnim običajima u kraju oko Svetog Ivana Žabna 1. lipnja 2016. u Likovnoj galerij u Križevcima
Etnologinja Ivana Ružić na predavanju o porodnim običajima u kraju oko Svetog Ivana Žabna 1. lipnja 2016. u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto: R. Matić)

Na početku emisije slušamo prvi dio predavanja o porodnim običajima i položaju žene u zapadnoj Bilogori, to jest u Svetom Ivanu Žabnu i okolici koje je uz prigodnu izložbu u Likovnoj galeriji u Križevcima održala Ivana Ružić, magistrica etnologije i muzeologije 1. lipnja ove godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su priručnik o dobroj i lošoj prehrani, priča iz okupirane Nizozemske u Drugom svjetskom ratu, te roman Melanie Raabe. Informiramo i o filmskim projekcijama ovaj tjedan u multimedijskoj dvorani knjižnice.

Vijesti Krugova spominju Dürerov bakrorez na buvljaku, mural španjolskog umjetnika u Rijeci, liturgiju u katedrali u Križevcima koja počinje još za vrijeme emisije, “dan ekološkog duga” i do sada neviđene snimke Hirošime i Nagasakija nedugo nakon nuklearnog bombardiranja,

Na današnji datum rođeni su Jean Piaget, Marvin Minsky i Amedeo Avogadro, dogodilo se nekoliko antičkih bitaka, predstavljen je stroj za pranje rublja, bačena nuklearna bomba na Nagasaki, umrli su car Trajan, Hieronymus Bosch, John Charles Fields, James Van Allen, Friedrich Ratzel i Sveta Edith Stein…

Dio prigodne izložbe u Likovnoj galeriji koja je postavljena uz predavanje
Dio prigodne izložbe u Likovnoj galeriji koja je bila postavljena uz predavanje o porodnim običajima (foto: R. Matić)

U Svemirskom kutku govorimo o letjelici Rosetta, o trenutačnim položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu i o ponovnom izlasku u javnost Križevačke astronomske udruge koja će u drugoj polovici tjedna organizirati u gradu i u blizini grada javna promatranja Mjeseca, Jupitera, Marsa, Saturna, meteora po kojima se udruga i zove, preleta Međunarodne svemirske stanice te još nekih nebeskih atrakcija.

U Zanimljivostima saznajemo da ptice mogu spavati i za vrijeme leta, a emisiju završavamo mislima Hermana Hessea koji je umro na datum ove emisije.

Većina glazbenih priloga vezane je uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo glazbu Anđelka Klobučara, Ruggiera Leoncavalla, Dmitrija Šostakoviča, Whitney Houston i grupe Grateful Dead.

Ne dirajte mi krugove broj 1116 emitira se 9. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 13. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.