Goran Hlebec izdao notnu zbirku klasičnih skladbi za tamburaški kvartet

naslovnica Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tamburaU nakladi Hrvatskog društva tamburaških pedagoga objavljena je “Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet” autora, aranžera i urednika Gorana Hlebeca. Knjiga sadrži 46 klasičnih skladbi obrađenih za tamburaški kvartet A i G sustava kao i popratni DVD na kojem se nalaze dionce i audio zapisi za vježbanje. Promocija knjige je održana 18. svibnja u Belom Manastiru u sklopu 3. međunarodnog seminara za nastavnike tambura i voditelje tamburaških okrestara u organizaciji Hrvatskog društva tamburaških pedagoga te Centra za kulturu grada Belog Manastira. Knjigu su predstavili predsjednik društva Marko Sesar i autor knjige, a sudjelovao je i tamburaški kvartet Osnovne glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca pod vodstvom Mihaela Konfica. Vrijedi spomenuti da su u pripremi izdanja još sudjelovale Križevčanke Tamara Pap, koja je grafički oblikovala naslovnicu, te Sonja Mrnjavčić, koja je bila zadužena za lekturu.

ExitusPro-0076 Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tamburaNotna zbirka namijenjena je prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola i njihovim nastavnicima, ali i svim glazbenim entuzijastima i zaljubljenicima u tamburu. Sadrži 46 klasičnih djela skladanih u periodu od baroka pa sve do početka 20. stoljeća.
– Ideja za ovu knjigu rodila se prije nekoliko godina, kada sam, surađujući s mnogim nastavnicima tambure i orkestrima diljem Hrvatske i izvan nje, primijetio da za tamburaške komorne sastave postoji tek neznatan broj notnih zapisa te da bi takav materijal bio vrlo poželjan i koristan u glazbenim školama. Tako su ove obrade, nakon nešto više od dvije godine, uz puno truda i ljubavi, napokon ugledale svjetlo dana, istaknuo je Hlebec, zahvalivši svima koji su mu svojim sugestijama, primjedbama i podrškom pomogli u pripremi izdanja. Za sve upite, komentare, kao i prijedloge za neka buduća izdanja, Hlebeca se može kontaktirati e-poštom.

ExitusPro-0078 Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tamburaIz recenzije izdanja koju potpisuje poznati hrvatski skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik: “Zbirka odabranih klasičnih djela svjetske glazbene baštine, koju je za tamburaški kvartet priredio Goran Hlebec, po mom je sudu vrijedan doprinos umjetničko-pedagoškoj literaturi s područja tamburaške glazbe, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Autor je u njoj vješto riješio dva ključna problema, a to su sažimanje prvotno mjestimice vrlo složenog orkestralnog tkiva na svega četiri dionice, te prilagodba tako sažete notne građe različitim umjetničkotehničkim dosezima učenika, s obzirom na to na kojoj se razini obrazovanja nalaze, kao i koji ugodbeni tamburaški sustav koriste. Partiture su izrađene pomno, s velikim entuzijazmom i domišljatošću. Također držim da ova zbirka ide ukorak i s trenutnim nastojanjima da se studij tambura, u nekom obliku, organizira i na visokoškolskim glazbenim ustanovama.”

ExitusPro-0079 Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tamburaGoran Hlebec rođen je 1976. godine u Križevcima, gdje je završio glazbenu školu za harmoniku istovremeno svirajući i tamburu u tamburaškom orkestru škole. Od 1995. do 1999. godine član je orkestra KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba, a od 1999. stalno je zaposlen u orkestru Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Sudjelovao je na nekoliko koncerata Hrvatskog tamburaškog orkestra, a od 2010. godine radi na pripremama orkestra kao voditelj dionice i aranžer. Radio je s nekoliko manjih glazbenih sastava, od kojih se najviše ističe “Serbus”. U slobodno vrijeme bavi se istraživanjem povijesti tambure i tamburaške glazbe, kao i pisanjem aranžmana za manje sastave i velike tamburaške orkestre. Bavi se i glazbenom produkcijom u vlastitom studiju, što mu je donijelo i nekoliko glazbenih nagrada “Porin”.

ExitusPro-0082 Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tambura ExitusPro-0083 Notna zbirka klasičnih skladbi za tamburaški kvartet Goran Hlebec tambura

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.