Ivona Haban: Željele smo da u Križevce na naš rođendan dođu svi timovi s kojima dijelimo ljubav prema plesu

13227095_10154192002794339_7642649557756067998_n_krizevacke_mazoretkinjeKRIŽEVAČKE MAŽORETKINJE Prošlog vikenda (14. svibnja, op.ur.) Križevci su bili domaćin 28. državnog turnira i 9. međunarodnog turnira u mažoretsportu. Križevačke mažoretkinje upravo su su organizacijom tog događanja proslavile 10 godina neprekidnog rada.

Na domaćem terenu osvojile su pregršt medalja – 11 zlatnih, dvije srebrne te jednu brončanu.

Trenutno broje preko 120 članica raspoređenih u sedam grupa, a treniraju ih Tihana Haban, Nives Babić, Mihaela Ištvanić, Lucija Katalanec i Mateja Sirovac. Cure obavljaju taj posao volonterski uz puno ljubavi i truda koje ulažu u svakodnevne treninge stoga i ne čude svi ti silni uspjesi.

1604708_10203925279637061_6561235063870474825_n_ivona_haban_krizevacke_mazoretkinje– Treninzi su nešto za što se krpamo kako stignemo. Veliku zahvalu možemo odmah dati Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci u čijoj se sportskoj dvorani i u holu održava najveći dio treninga. Naime, za koreografiju je bitan prostor od najmanje 12×12 metara, a to je jako teško pronaći.

Također, treniramo i u dvorani TIC-a te kad god je potrebno u prostorijama OŠ Ljudevita Modeca, pa makar i u nekom razredu ili na hodniku. U dvoranama smo doslovno cijelu subotu kada treninzi počinju u 9 sati ujutro i traju do 19 sati, a nedjeljom treniramo po 5 sati  – ispričala nam je Ivona Haban, predsjednica udruge Križevačke mažoretkinje.

Mažoretkinje su nakon osam godina rada u 2014. godini dobile vlastiti prostor, ured, u Turističko-informativnom centru na Strossmayerovom trgu, stoga ističu i svesrdnu podršku grada Križevaca koji im uvijek stoji na raspolaganju.

Financijsku podršku koju cure dobivaju koriste za subvencioniranje prijevoza na natjecanja, uniforme, kotizacije za natjecanja, a sve sa ciljem kako bi svim djevojčicama koje se žele baviti mažoret plesom ta mogućnost bila što dostupnija.

Krizevacke_mazoretkinje_drzavno_prvenstvo_2015– Mažoret svijet u Hrvatskoj je u blagu ruku kompliciran. U Hrvatskoj postoji barem pet saveza mažoretkinja pa su timovi jako razdvojeni i natjecanja koja se održavaju nisu jedinstvena. Primjera radi, čak ni Križevačke i Koprivničke mažoretkinje nisu u istom Savezu. Svaki Savez radi po svojem pravilniku, svaki Savez ima nešto karakteristično za sebe i održava svoja regionalna, državna natjecanja i odlazi na Europska prvenstva svoje krovne organizacije – kazala nam je Ivona, dodavši da na mažoret sceni nedostaje sloge između timova i saveza koji bi značaj cijele scene podigli na viši nivo.

Objasnila nam je i što točno znači pom-pon.
– To je rekvizit kojim se pleše, jednako kao što je to i štap i zastava. ? To je onaj rekvizit koji se najčešće povezuje s cheerleadingom, kojim su se i Križevačke mažoretkinje bavile nekoliko godina,  šuškave trakice u rukama plesačica – ispričala je ona.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.