Eduard Petranović dobio stipendiju HNiP-a za mlade novinare

12986922_1135905196440783_3687149733404446058_n_Eduard_Petranovic_stipendist_HNiP_by_Zeljko_PicigHrvatsko društvo novinara i publicista (HNiP) dodijelilo je ovih dana prvu radnu stipendiju Ivo Lončar dvadesettrogodišnjem Eduardu Petranoviću, prvostupniku novinarstva iz Križevaca. HNiP je stipendiju dodijelio na osnovi životopisa i motivacijskog pisma u kojemu Petranović, između ostaloga, iznosi i zaključke iz svoga diplomskog rada naslova „Novinarska cenzura“. Stipendija se dodjeljuje u spomen na prerano preminulog novinara, saborskog zastupnika i člana – osnivača HNiP-a, a cilj joj je tijekom sedam mjeseci pomoći najmlađim generacijama diplomiranih novinara u prvim koracima karijere kroz objavljivanje mentorski nadgledane kolumne na www.hnip.hr, te u drugim zainteresiranim medijima.

Tako Petranović o problemu cenzure u suvremenom hrvatskom novinarstvu kaže: „kroz istraživanje sam došao do zaključka da je najrašireniji oblik censure u novinarstvu autocenzura. Točnije, samostalno odlučivanje da se ne objavi određena informacija. Strah od posljedica tjera novinara na autocenzuriranje te ga time uvlači u ralje neobjektivnog izvještavanja. Na koncu, završio bih ovaj tekst izrekom poznatog francuskog književnika i filozofa Voltairea, a koju je u svom uvodnom govoru izrekao novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner; „Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite.” – Upravo je ta izjava ono čime bi se novinar trebao voditi kako ne bi postao samo jedan u nizu neobjektivnih, šankerskih filozofa.

U HNiP-u su procijenili da Petranović, iako vrlo mlad, zrelo i jasno vidi probleme hrvatskog novinarstva te da će njegovo novinarsko djelovanje na portalu HNiP-a unijeti svježinu u hrvatski medijski prostor, a njemu samome pomoći u stjecanju stručne prakse. Mentor stipendista biti će ugledni novinar i član HNiP-a, kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić, a stipendija obuhvaća i financijsku potporu od 500 kuna mjesečno.
– Zahvalan sam udruzi Hrvatskih novinara i publicista na ukazanom povjerenju. Čast mi je biti jedini stipendist i za mentora imati Ivana Hrstića. Zahvaljujem se i Zvonimiru Despotu koji me usmjerava u novinarskom radu te portalu prigorski.hr na prilici za dobru praksu. Stipendija će mi i novčano pomoći, pošto na jesen upisujem diplomski studij novinarstva u Zagrebu, istaknuo je Petranović za Križevci.info, a njegova prva kolumna na portalu www.hnip.hr očekuje se u svibnju.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Ivan piše:

    Mnogo je moćan

Komentari su zatvoreni.