Akcija ‘Tražimo najstarije tiskovine u križevačkom kraju’ Ogranka Matice hrvatske

12719130_1016396401782019_7227927210910822415_o_akcija_Matica_hrvatskaOgranak Matice hrvatske u Križevcima pokreće akciju “Tražimo najstarije tiskovine u križevačkom kraju”, s ciljem podizanja svijesti o potrebi čuvanja naše zavičajne i nacionalne baštine. Stoga pozivaju sve sugrađane da potraže u svojim obiteljskim bibliotekama najstarije knjige, časopise, brošure, molitvenike, pjesmarice, novine, kalendare, pozivnice, razglednice i plakate.

Poznato je da su u Križevcima djelovali tiskari, knjižari i nakladnici Gustav Neuberg, David i Josip Goldberger, Vilko Schwartz, Milan Neugebauer, Jakob i Mirko Breyer te da su u njihovim tiskarama i knjigovežnicama nastala brojna djela iz gotovo svih znanstvenih i kulturnih područja. Ta su djela nalazila put do mnogih čitatelja i bitno pridonijela oblikovanju književnog i estetskog ukusa našega grada.

Posebno pozivaju nastavnike hrvatskoga jezika i povijesti da kod svojih učenika potaknu potragu za starom knjigom, neovisno o mjestu tiskanja, što će potvrditi da je knjiga u Križevcima oduvijek imala svoje čitatelje.
– Prikupljene tiskovine pokazat ćemo na izložbi u povodu Dana sv. Marka Križevčanina u rujnu 2016., a najstarije primjerke nagraditi knjigama Matice hrvatske, ističe organizatorica mr.sc. Renata Husinec, uz napomenu da akcija prikupljanja starih tiskovina traje do 30. srpnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.