Čipka će i ove godine plijeniti ljepotom u Lepoglavi

12006676_1048578391833644_7087101840449043175_o_emina_baricevic_cuncana_cipkaOd danas do nedjelje u Lepoglavi se održava 19. međunarodni festival čipke, na kojem će posjetitelji imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke, a među posebnim gostima je i Emina Baričević, čipkarica i nastavnica iz Križevaca. Baričević godinama izrađuje čunčanu čipku, poznatu pod francuskim nazivom frivolité i engleskim tatting, koja se dobiva nizanjem raznolikih čvorića. Čunčanju je podučavala grupu žena u okviru projekta dnevnog boravka Crvenoga križa u Križevcima, kako bi se spriječila socijalna izoliranost i potaknulo starije osobe da aktivno sudjeluju u životu zajednice.

Tema ovogodišnjeg festivala, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, je čipka i priroda, pa će i većinu izložaka na festivalu krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta. Tijekom četiri festivalska dana bit će organizirano niz radionica, stručnih prezentacija i predavanja, filatelističke izložbe te prigodni glazbeni program, a ponudu 19. međunarodnog festivala čipke obogatit će i rukotvorine na sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

S posebnim će se programom predstaviti Slovenija, ovogodišnja zemlja-partner lepoglavskog festivala, pa će tako posjetitelji moći razgledati i veliku zajedničku izložbu – Čipka i svjetlost, koja je plod suradnje Lepoglave i Idrije u europskom projektu – Europa za građane. Posebno atraktivni program pripremit će i lepoglavske čipkarice, pa će tako Zadruga lepoglavske čipke prirediti izložbu – Cvijet u čipki, Udruga Ekomuzej Lepoglava – Ljeto u šumi, izložbu će pripremiti i Čipkarsko društvo Danica Brössler, a u pavlinskom samostanu bit će postavljena izložba – Lepoglavska čipkarska baština iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Uz najljepše primjerke čipki iz Hrvatske, kakve su one nastale u samostanima sestara benediktinki na Hvaru i Pagu, čunčane čipke iz Križevaca ili pak čipke na iglu iz Primoštena, na međunarodnom festivalu u Lepoglavi bit će predstavljene i iznimne čipkarske kreacije s cvjetnim motivima iz bogate kolekcije Marianne Stang, čipke iz poljske Bobowe, čipke iz vrijedne zbirke samostana na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, te čipke na iglu iz Dobrote u Boki kotorskoj, zemlje koja će svoju čipkarsku tradiciju po prvi puta predstaviti na festivalu u Lepoglavi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.