Dopisuju se pitanjima i odgovorima

10435594_1628984817385126_6266861575119054583_n_opcinsko_vijece_Kalnik_Mladen_KeserKALNIK – Zadnja sjednica Općinskog vijeća Kalnika među 20-tak točaka dnevnog reda imala je i jednu neuobičajenu, kojom se temeljem zahtjeva za pravo na pristup informacijama, koji je podnio predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Saša Višak, tražilo odgovore na 16 pitanja o poslovanju te lokalne samouprave, posebno s pet, šest tvrtki u vlasništvu načelnika Mladena Kešera. Kako je načelnik odgovore vijećnicima podijelio tek kad su do te teme došli, rasprava je odgođena za iduću sjednicu, no dio dostavljenih pojašnjenja otkrio nam je predsjednik Općinskog vijeća i bivši načelnik Božidar Kovačić. Kaže da je Kešer dao šture i mutne odgovore, tek da ispuni zakonsku obavezu, a na primjeru upita o dugovanjima njegovih tvrtki Općini, čini se i netočnih.

– U ono vrijeme dok sam ja bio načelnik, potraživanja koja je Općina trebala naplatiti išla su većinom ovršnim postupkom, i znam da u zadnjem mjesecu, kad smo izgubili izbore, bilo pokrenuto nekoliko ovrha protiv njegovih firmi. Ja sad točno ne znam protiv kojih i koji su iznosi, ali znam sigurno da su bili mnogo veći nego što piše u ovom izviješću i znam da je M. Kešer kod advokata koji je radio ovrhe za općinu Kalnik prekinuo neke ovršne postupke i nakon toga, koliko ja znam, ništa se nije poduzimalo, rekao je Kovačić.

Među pitanjima je i ono o iznosu isplaćenih naknada za rad, kao i putnih troškova načelnika, a iz odgovora proizlazi da mu je od svibnja 2013-te iz općinske blagajne na račun sjelo nešto manje od 50.000 kuna.
– Kešer stalno priča da je on volonter, da radi za nula kuna, no nije istina – ipak on prima naknadu, što je potvrdio i na ovom Vijeću, dodao je.

Osim izravnih isplata Kovačić kaže da postoje sumnje i u postojanje onih koje načelnik naplaćuje zaobilaznim putem, preko kalničke Turističke zajednice, a prilika za zaradu mu je i Dan općine.
– Sva hrana i sve ostalo se priprema u njegovom restoranu, a 2013. je Dan općine bio ispred njegovog podruma, tamo je bila svečana bina, dolje se morala i svečana sjednica održavati, naveo je Kovačić.

Od predzadnje do zadnje sjednice Općinskog vijeća prošlo je više od zakonom propisanih tri mjeseca, a jednako tako kasnio je izvještaj o lanjskom izvršenju proračuna, koji su vijećnici dobili tek 8. kolovoza. Predsjednik Vijeća Kovačić kaže da su tako doznali da je lanjski plan od 9,6 milijuna kuna ostvaren s manje od 35 posto izvršenja, što je najniži učinak od kada je Općine.

No zato, dodao je, Kalnik sa svojih milijun i pol kuna izvornih prihoda ove godine ima doista vrtoglavi plan poslovanja općinske blagajne, za koji je načelnik Kešer predložio iznos od 34 milijuna kuna i za njega uspio pridobiti većinu u Vijeću.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
4 komentara
  1. Željko Car piše:

    ako je po priznanju predsjednika vijeca izmedju dvije sjednice proslo vise od 90 dana onda je na tojelima drzavne uprave da isto raspuste i raspisu izbore….dakle neznam koj se caka

    1. Ivan Biškup piše:

      Clanak 84. st. 5. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

      1. Mladen piše:

        To je jedno od najboljih rjesenja !

  2. VOLIM Križevce piše:

    Kešer OBEĆAO glasačima proračun za 2014. od 9,6 milijuna kuna pa realizirao MANJE OD 35 % !!!

    Za 2015. OBEĆAO proračun od 34 milijuna kuna !!!

    Živio precednik i njegovi glasači ! 😀

Komentari su zatvoreni.