Križevačko pivo otkriće je ovog ljeta

 Mala pivovara na velikom glasu Križevačko pivo otkriće je ovog ljeta

Kako bi se za ovih ljetnih dana okrijepili, mnogi posežu za hladnim pivom. Srećom, na policama trgovina i ugostiteljskim objektima nude se, manje-više, sve poznate marke ove zlatne i tamne tekućine. U mnoštvu ponude, mi smo u jednom ugostiteljskom objektu naišli na pravi mali biser od piva.

Da priča bude još zanimljivija, naše otkriće proizvodi se na domaćem terenu, odnosno u Križevcima. Pivoljupci sada već znaju da se radi o Križevačkom pivu, a vaš novinar skrušeno priznaje da ga je tek nedavno kušao prvi puta.

Za potrebe pisanja ovog teksta nazvali smo Tomislava Hadrovića, direktora pivnice i spomenute pivovare u Križevcima. Kada smo mu ispričali da ga zovemo zbog Križevačkog piva, odmah nam je rekao da nam on može govoriti samo o poslovnoj koncepciji pivovare.

– Što se tiče proizvodnje, recepture i svega ostaloga, za to je zadužen moj brat. On je tehnolog i glavni krivac što danas proizvodimo pivo visoke kvalitete – rekao nam je Tomislav.

Kada smo dolazili u Križevce da bismo saznali nešto više o Križevačkom pivu, očekivali smo razgovor s ljudima koji iza sebe imaju bar dva desetljeća iskustva u poslovnom svijetu. Bili smo iznenađeni kada su nam se predstavili Tomislav i njegov brat Renato Hadrović. Riječ je o mladićima koji još nisu napunili ni 30 godina života. Odmah su pred nas stavili svijetlo i tamno Križevačko pivo i još su nam jednom nepca potvrdila da se radi o izuzetno kvalitetnom proizvodu.

 Mala pivovara na velikom glasu Križevačko pivo otkriće je ovog ljeta

– Moram priznati da nisam samo ja zaslužan za kvalitetu. Tu je još jedan tehnolog, naš vršnjak iz Petrinje – rekao nam je Renato i pozvao za stol kolegu Mirka Banića Ištuka. Ovo je mala pivovara i nemamo potrebu reklamirati se. Zadovoljstvo nam je kada pivoljupci otkriju naš proizvod i počnu širiti priču o nama – pričaju braća Hadrović

– Ja sam usavršavao proizvodnju piva u jednoj našoj hrvatskoj pivovari, ali kada sam kušao Križevačko, odmah sam poželio biti dio tima koji radi na ovoj recepturi – priča Mirko koji se prije nekog vremena predstavio braći Hadrović i došao raditi u Križevce.

Braća Hadrović nam pak pričaju da su prije nekoliko godina ušli u posao proizvodnje piva. Prvo su unajmili restoran u centru grada u sklopu kojeg se nalazi malo postrojenje za proizvodnju piva.

– Nisam tada imao pojma kako skuhati pivo pa nije bilo druge nego zatražiti pomoć od Slovenaca koji su montirali ovo malo postrojenje. Malo pomalo skuhali smo prvo pivo na osnovu recepture koju smo kupili – objašnjava Renato.

On nam tumači kako posjedovanje recepture nije rješenje svih problema pri spravljanju ovog pića, jer receptura se mora prilagođavati postrojenju u kojem se kuha. Nakon nekog vremena postigli su zadovoljavajuću kvalitetu na koju su danas više nego ponosni.

– Ovo je mala pivovara i nemamo potrebu reklamirati se. Zadovoljstvo nam je kada pivoljupci otkriju naš proizvod i počnu širiti priču o nama. Do sada su nas kontaktirali mnogi mediji i ostali mali proizvođači – priča nam zadovoljno Tomislav koji se pohvalio kako su odnedavno od najmoprimca prostora i postrojenja postali pravi vlasnici.

Njihovo pivo proizvedeno je isključivo na prirodan način, bez konzervansa i nepasterizirano. Osnovni sastojci su mu, voda, ječmeni slad, hmelj gorki i aromatični i pivski kvasacU priču se ponovno uključio Mirko da bi pojasnio razliku u okusu piva velikih i malih proizvođača.

– Mi mali ulažemo mnogo truda u postizanje kvalitete proizvoda i ne žudimo nužno samo za profitom. Ono što je važno, mali proizvođači nisu si konkurencija. Mi se zajedno družimo, izmjenjujemo iskustva i rado smo jedni drugima od pomoći. Vjerujte, u takvim postrojenjima naići ćete na prave bisere i zato pravi pivoljupci uvijek istražuju male pivovare – riječi su Mirka.

Na to se nadovezuje Renato pa iznosi razlog zašto još nemaju u ponudi flaširano pivo.

– Kada se pivo flašira, ono zbog procesa gubi podosta na okusu. Zato mi još uvijek prodajemo samo točeno Križevačko. Ipak, počeli smo razmišljati o tome da jednog dana proširimo proizvodnju i uvedemo pivo u bocama. No prethodno želim steći i na tom području neko predznanje kako bi i Križevačko pivo u boci bilo iznadprosječnog okusa – kazao je Renato.

S njegovim riječima se složio i Tomislav te potvrdio kako definitivno razmišljaju o proširenju proizvodnje, a samim time i o zapošljavanju novih radnika.

Na naš upit, kako bi opisali Križevačko pivo, Renato i Marko su odgovorili da je svjetlo pivo čvrsto zahmeljeno s cvjetnom notom hmelja. Križevačko pivo otkriće je brojnih pivoljubaca

– Kombinacija našeg gorkog i aromatičnog hmelja daje Križevačkom pivu prepoznatljivu notu koju možete primijetiti – pohvalio se Marko i dometnuo kako je tamno pivo visoke punoće i bogatog okusa.

Renato je, pak, naglasio da je njihovo pivo proizvedeno isključivo na prirodan način, bez konzervansa i nepasterizirano. Osnovni sastojci su mu, voda, ječmeni slad, hmelj gorki i aromatični i pivski kvasac. (GP)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. cvrcak cvrci piše:

    bravo tomislave i renato,,da do godine budete najveci poduzetnici naseg grada,,oni istinski koji su svojom mukom i znanjem nesto napravili,,samo naprijed i BRAVO jos jednom

  2. Neno Bosnjak piše:

    a morat ću probat i to Križevačko pivo mada je meni žuja zakon

Komentari su zatvoreni.