Banka bez kamata stiže u Križevce

Krizevci_centar_BrchU Križevcima, gdje, prema podacima FINA-e, živi najviše građana s blokiranim računima u odnosu na broj stanovnika gradova u Hrvatskoj, ove godine će se otvoriti poslovnica tzv. banke bez kamata, odnosno podružnica jedne velike banke koja posluje po islamskim principima, a prije nekoliko godina započela je poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Ovaj tip banke posluje prema načelima šerijatskog prava, po kojima su zabranjena špekulativna ulaganja i kamate a pri kupnji nekretnine kupac ulazi u partnerstvo s bankom koja mu daje kredit oslobođen kamate. To odbacivanje kamate zamijenjeno je konceptom da će zajmodavac uzeti na sebe rizik biznisa zajmoprimca i sudjelovati u dobicima i gubicima toga posla.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupnji nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem.

Kako doznajemo, poslovodstvo banke – koje nas je molilo za diskreciju kod spominjanja naziva banke, trenutno je u postupku usklađivanja svojeg poslovanja s relevantnim propisima Republike Hrvatske, poput Zakona o bankama, kako bi ishodilo dozvolu za ulazak na bankarsko tržište u našoj zemlji.

​Očekuje se kako će ponuda ovakvih bankovnih usluga potaknuti križevačko obrtništvo i malo gospodarstvo kao i pomoći građanima u njihovom “novom početku”.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. mirko piše:

    prvi april

Komentari su zatvoreni.