Predstavljen ‘poduzetnički impuls’, krenuli prvi natječaji

PODUZETNIČKI IMPULS 2015

PODRAVINA I PRIGORJE – Kako je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio prilikom dolazaka u Koprivnicu u siječnju i veljači, oko dva tjedna nakon što je Vlada usvojila ovogodišnji program poticanja poduzetništva i obrtništva stigao je sa suradnicima predstaviti ga u našem županijskom središtu. Poduzetnički impuls nikada većeg iznosa pojašnjen je pred ispunjenom koprivničkom gradskom vijećnicom, a uoči početka ministar Maras je naglasio da program vrijedan čak 4,3 milijarde kuna nudi 33 vrste poticanja, pa bi već i zato morao imati najbolje do sada učinke.

– Uvjeren sam da će biti puno više projekata nego proteklih godina, zato što samo sredstava je 3 i pol puta više nego prošle godine. S te strane pozivam sve da se jave, da vide što mogu iskoristiti, jer među ta 33 projekta imate svega, znači od malih potpora, koje će omogućiti da se predstavite negdje na sajmu, platite štand i predstavite svoje proizvode, do toga da imate velike pogone koji se mogu izgraditi, jer maksimalne potpore su 15 milijuna kuna, prokomentirao je Maras.

Ministar je naveo očekivanje da kune iz ‘Impulsa’ iskoristi oko 1300 obrtnika i poduzetnika, domaćini se nadaju da će mnogi među njima biti upravo iz našega kraja, a kao jedan od domaćina predstavljanja zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić kazao je da su dobri trendovi već vidljivi.

– Prema zadnjim pokazateljima kada gledamo proteklih godinu dana imamo pad stope nezaposlenosti od 16,4 posto u našemu gradu, prvi puta nakon šest godina imamo u 2014. više otvorenih obrta nego zatvorenih, istaknuo je Jakšić.

Župan pak Darko Koren nada se da će kreditni fond kojim je Županija zajedno s deset poslovnih banaka stavila na hrpu 41 milijun kuna za poduzetnike, te im zajedno s Marasovim Ministarstvom pokriva dio kamate, do kraja godine biti iskorišten, a možda i proširen.

– S Ministarstvom smo razgovarali da bismo tu liniju i povećali nakon što naravno poduzetnici iskoriste postojeći iznos. Natječaj je objavljen prošli tjedan, interes je vrlo velik tako da ja vjerujem da ćemo do jeseni biti u potrebi potpisati aneks ugovora s Ministarstvom, najavio je Koren.

Poduzetnici su okupljeni u organizaciji Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Županije, te Obrtničke i Gospodarske komore. Kako doznajemo, prošle subote otvoreni su prvi natječaji Impulsa, i to za cjeloživotno obrazovanje obrtnika, jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti te za jačanje konkunrentnosti prerađivačke industrije. (RKC)

 
 
 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.