Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

‘Čuvale’ i Kolindu: U korzetu i podsuknji vješto barataju mačem

krizevacka_djevojacka_straza_spavisceKRIŽEVAČKE STRAŽARICE Ženska povijesna postrojba s inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović podsjetnik su na djevojke koje su 1848. branile bana Jelačića

Na inauguraciji prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prekjučer (18. veljače, op.ur.) na Markovu trgu u njezinu su čast bile postrojene i povijesne postrojbe vojnika, stražara i gardista iz hrvatske prošlosti. A među stasitim muškarcima u paradnim i svečanim odorama stajale su, vojnički dostojanstveno, a u elegantnim haljinama, i žene – Križevačka djevojačka straža.

Crvene čizmice i pletenice

Šest djevojaka i njihova voditeljica nisu ondje bile uljezi, naprotiv, kao podsjetnik na sugrađanke koje su još 1848. godine čuvale nikoga drugog doli bana Josipa Jelačića, za njegova posjeta Križevcima.

Jelačić se 11. srpnja te godine našao ondje na proputovanju i morao se odmoriti. Odsjeo je u biskupskom dvoru u Gornjem gradu, a ispred dvora okupile su se tada, pisalo se, domorodne Križevčanke, oboružane sabljama, spremne braniti visokoga gosta i pokazujući mu odanost. Tako govori legenda o nastanku ove neobične skupine, koja se smatra i jedinom ženskom povijesnom postrojbom u svijetu!

Pred hrvatskom državnicom prekjučer, nasreću, križevačke stražarice nisu morale isukati sablje, ali svakoj od djevojaka ona je sastavni dio nastupa i dekora.
– Svaka od naših djevojaka mora se znati dobro držati, dobro se ponašati, prije svega biti uzorna učenica da bi ušla u Stražu. Kad nastupamo, bitno je da budu u strojevu koraku, vojnički usklađene, a vrlo su spretne i u mačevanju – reći će voditeljica Križevačke djevojačke straže Marija Škrlec, koja je s Turističkom zajednicom i Udruženjem obrtnika 2008. godine i oživjela sjećanje na djevojke koje su čuvale bana.

I odonda su one jedna od križevačkih atrakcija, nezaobilazna pojava na gradskim priredbama, tražene i u cijeloj Hrvatskoj. Osim ljepotom, plijene pozornost i svojom odorom, replikom onodobnih iz 19. stoljeća. Sastoji se od korzeta, podsuknje s kolutom koji drži širinu haljine, crvene suknje, plave pregače i crvenog sakoa. Uz haljine djevojke nose crvene čizmice, a kose su im svezane u bogate pletenice.

kolinda_grabar_kitarovic_krizevacka_djevojacka_strazaImpresionirane slikanjem

Ukupno ih je 20, a u ceremoniji na Markovu trgu sudjelovalo ih je šest – voditeljica kaže – najspremnijih.
– Djevojke su bile impresionirane, sretne i zadovoljne. Posebno nas je oduševilo to što se predsjednica Kolinda stala upravo pred nas i slikala se samo s nama. Rekla nam je: “Stigle su moje cure, slikajte me s njima”, sjećat će se povijesne inauguracije članice Križevačke djevojačke straže.(VLM)

wpDiscuz