U petak, 30. siječnja, proštenje u križevačkoj katedrali

SVETA TRI JERAHA

U petak, 30. siječnja, Križevačka eparhija (biskupija) koja okuplja katolike istočnog obreda u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, proslavit će svoje nebeske zaštitnike, Tri Svetitelja: Sv. Ivana Zlatoustog, Sv. Bazilija Velikog i Sv. Grgura Nazijanskog (bogoslova).

Sveti Bazilije Veliki poznat je kao veliki svjetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grgur Bogoslov je i prozvan Bogoslovom jer je nenadmašno tumačio dogmu, a Sveti Ivan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovjednik Evanđelja, zbog čega je tako i nazvan. Praznik u njihovu čast proglašen je još 1076. godine, a na ikonama se prikazuju zajedno, s biskupskim ornamentima. Zaštitnici su ljudi i životinja od studeni.

križevačka katedrala

Svečanu svetu liturgiju Ivana Zlatoustog, tj. misu prema bizantsko-hrvatskom obredu kojom se služe grkokatolički vjernici predvodit će u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima s početkom u 18 sati križevački vladika, mons. Nikola Kekić u zajedništvu sa domaćim katedralnim župnikom protojerejom stavroforom Mihajlom Simunovićem, te drugim svećenicima rimokatoličkog i grkokatoličkog obreda Križevačkog dekanata i šire.

Proslavu će pjevanjem uveličati Katedralni zbor iz Križevaca pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.