Hrvat u 47. godini postao prvak svijeta i saznao veliku vijest!

Drazen_Kogl_prvak_svijeta_obaranje_ruku_novi_olimpijski_sportHOO proglasio novi sport – Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) usvojilo je u ponedjeljak prijedlog javnih potreba u sportu državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu kojim su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 116,3 milijuna kuna. Isto tako je izglasan i novi sport, a to je obaranje ruke u kojem smo ove godine dobili svjetskog prvaka – 47-godišnjeg Dražena Kogla.

Sam proračun je za 2,6 milijuna više u odnosu na onaj za 2014. godinu.

“Proračun je prilagođen trenutnim gospodarskim uvjetima, a kako se u predolimpijskoj godini i godini prvih Europskih igara ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje razvojnih programa za sportaše i redovnih programa nacionalnih sportskih saveza, HOO će u najvećoj mogućoj mjeri racionalizirati svoje troškove. To uključuje i smanjenje plaća djelatnika, četvrto od 2009. godine, za 10 posto, što čini smanjenje od ukupno 30 posto u pet godina”, stoji u priopćenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prijedlog proračuna za 2015. godinu Vijeće je uputilo na usvajanje Skupštini HOO-a koja će zasjedati 29. prosinca.

Osim što je usvojilo proračun, Vijeće HOO-a je na istoj sjednici uvrstilo u Nomenklaturu sportova i sportskih grana obaranje ruke kao novi sport. Veliko je o priznanje i Hrvatskom savezu za obaranje ruke, ali i aktualnom svjetskom prvaku, 47-godišnjem Draženu Koglu.


“Ono ima status sporta u 40 zemalja, a Hrvatski savez za obaranje ruke, osnovan 2009. godine, ispunjava sve uvjete za uvrštenje svog sporta u Nomenklaturu”, navodi HOO u pojašnjenju odluke Vijeća.

Na zahtjev Hrvatskog ragbijaškog saveza Vijeće je dalo pozitivno mišljenje o prijemu ragbijaša Jaia Ayoube i Maria Ozicha u hrvatsko državljanstvo. Oba igrača hrvatskog su porijekla te su sukladno pravilima Međunarodne ragbijaške federacije već više puta nastupili za Hrvatsku. Prijemom u hrvatsko državljanstvo omogućava im se nastup za hrvatsku “ragbi 7” reprezentaciju u kvalifikacijama za OI 2016. godine.

Vijeće je, također, dalo pozitivno mišljenje Hrvatskom pikado savezu za organizaciju Svjetskog i Europskog prvenstva za juniore i seniore od 6. do 13. lipnja 2015. godine u Poreču, a Hrvatski šahovski savez za organizaciju Pojedinačnog prvenstva Europe za kadete i juniore od 20. rujna do 1. listopada 2015. godine, također u Poreču. Pozitivno mišljenje za organizaciju Europskog kupa Karlovac open 7. i 8. veljače 2015. godine dobio je i Hrvatski kickboxing savez.(sportski.net.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.