Rekordni proračun čini trećina kuna iz eurofondova

VL_Grad_Krizevci_gradska_uprava_by_Sergej_Novosel

KRIŽEVCI – S prihodnom stranom koju je za 30-tak milijuna kuna podebljao novac iz eurofondova, pa mu je ukupni plan čak 91,5 milijuna, ili najviše od kad je sadašnje križevačke lokalne samouprave, tamošnje Gradsko vijeće usvojilo je glasovima vladajuće većine prijedlog proračuna za 2015-tu. Uvodno ga predstavljajući, gradonačelnik Branko Hrg je napomenuo da se plan donosi u blago rečeno čudnim okolnostima.

– Donosimo proračun koji smo radili bez obveznih smjernica koje inače daje Vlada RH, Ministarstvo financija, donosimo proračun u vremenu kada je recesija, kriza, kada je sve teže živjeti i upravljati lokalnim samoupravama, ali donosimo proračun i u vremenu kada je izmjenama Zakona o porezu na dohodak lokalna samouprava ostala bez 1,8 mlrd. kuna, a Grad Križevci će po našim projekcijama imati preko dva milijuna manje od onoga što smo imali u prethodnim godinama, kazao je B. Hrg.

U takvim uvjetima, zbog kojih će se vjerojatno tek nakon idućega lipnja znati koliko je koji proračun dobar, zaslugom gradskih službenika koji su sastavili prihvaćene projekte, novcem Europske unije u Križevcima će se graditi Razvojni centar i tehnološki park, te oko 4 kilometra biciklističkih staza, naveo je Hrg. Naglasio je da usporedo s pisanjem i provođenjem takvih projekata Križevci imaju jednu od jeftinijih gradskih uprava.

– Sve plaće koje se isplaćuju iz sredstava proračuna izravno ustanovama i zaposlenicima Grada, iznose 14 posto proračuna. Za plaće gradskih službi trošimo 5,3 posto od proračuna, pobrojao je.

Iznosi za rad udruga i za sve programe ostaju na razini ove godine, a uvedene su i nove stavke poput sufinanciranja smještaja osoba u domu za starije, čije otvaranje slijedi uskoro, dodao je gradonačelnik Hrg, uz nadu da bi ovakav proračun mogla podržati i oporba. No, u tome ga je odmah razuvjerio SDP-ov Davor Konfic.

– Kratko – izazvao me u stvari gradonačelnik ovim svojim da bi i opozicija trebala prihvatiti i podržati proračun. Naravno da ne, jer je posao opozicije da bude opozicija, znači mi smo uvijek protiv, pa bez obzira na sve, uvijek mislimo da bi se nešto moglo drugačije, ovako ili onako. Prema tome nećemo ga podržati, iako je u velikoj većini proračun stvarno dobar, istupio je D. Konfic.

Njegova stranačka kolegica i potpredsjednica Vijeća Nada Šegrt smatra da Hrgovim planom neće biti podmiren gradski dug nastao u prošlim godinama.

– Muči nas onaj manjak od 10 milijuna, na koji način ćemo ga pokriti, bili bi jako sretni da ga proračunom za 2014. smanjimo makar na polovicu, pa bi se lakše išlo u 2015-tu, primijetila je N. Šegrt.

Hrg joj je odgovorni da se minus nastao ulaganjima nakon kojih nije slijedila prodaja kani namiriti kroz tri godine, te da je u ovoj ostavaren planirani dio. (RKC)

Vezano
1 komentar
  1. kalničan piše:

    O čemu govorimo,,,proračun je mogao rečenim ili sličnim povećanjima biti i 900 milijuna kuna, ali svejedno nebi sanirali gubitak od 10 milijuna kuna! Govorimo o virtualnim brojkama, koje istina govore o pomacima u energetskoj učinkovitosti, srećom dakako da nemamo samo građane u blokadi i to najviše u RH, nego i pojedince koji uz pomoć iz EU fondova mogu pomicati granice u podizanju kvalitete života! Nažalost ili na sreću to su namjenska sredstva i samo prolaze kroz naš proračun u kojem i dalje bilježimo manjak od 10 milijuna kuna!

Komentari su zatvoreni.