Održan 6. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

Održan 6. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva  „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 6. prosinca 2014. održana je završna svečanost 6. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Dar Domovine“. Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Josipu Klariću iz Gračišća za pjesmu „Moja domovina“, druga nagrada Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za pjesmu „Angelus“, a treća nagrada Zlatku Kraljiću iz Velenja za pjesmu „šverc II“. Pokrovitelj te nagrade bila je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ i katolički portal „laudato.hr“, a nagrade je dodijelila direktorica galerije i portala Ksenija Abramović.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču „Pjevač u očevom vinogradu“, druga nagrada Denisu Peričiću iz Varaždina za priču „Nasmiješeni anđeo iz Amiensa“, a treća nagrada Petru Babiću iz Križevaca za priču „SMS oporuka“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. direktora mons. Ivan Miklenić.

U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis „Nepoplavljeni patroni (cestom od Velike Gorice do Siska), druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis „Sjeverno od svega“, a treća nagrada Sonji Tomić iz Zagreba za putopis „Frankopanskim krajem“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, a nagrade je uručio glavni urednik „Veritasa“ i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. U žanru eseja prva je nagrada pripala Zdravku Gavranu iz Zagreba za esej „Od domovine do države, i natrag“, druga nagrada dodijeljena je Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Naš zemaljski grad“, a treća nagrada Anti Matiću iz Zagreba za esej „Cvijet do cvijeta i nijedan drugomu ne smeta“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio karmelićanin o. Vinko Mamić, ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu. U žanru monodrame prvu je nagradu primila Renata Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu „I dok je srca, bit će i Kroacije!“, druga je nagrada dodijeljena Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za monodramu „Noć bez glasa“, a treća nagrada Silvani Dragun za monodramu „Feniks“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je uručio provincijal fr. Anto Gavrić.

Održan 6. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva  „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, pokrovitelja križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Grada Križevaca i Turističke zajednice Križevci, te CD/DVD redovničke himne „Hvala redovnika“, dar Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Uime domaćina nagrađenima su čestitali zamjenik križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga Tomislav Katanović, izaslanica koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena Ana Mušlek, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te član Upravnog odbora Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Roko Bašić.

Književni susret održan je uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Radnika d. d., Privredne banke Zagreb, TIM Kabela d. o. o., KTC-a d. d., Ginekološke ordinacije Jelušić Križevci, Pučkog otvorenog učilišta Križevci i Turističke zajednice Križevci.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Okupljene je uime domaćina pozdravio zamjenik križevačkoga gradonačelnika Tomislav Katanović, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o radovima prispjelima na natječaj te je predstavio zbornik izabranih radova „Dar Domovine“.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, predvodio župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček, koji je okupljenima prenio pozdrave i potporu bjelovarsko-križevačkoga biskupa Vjekoslava Huzjaka, dok je propovijedao župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka. Nakon toga je održan književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova i javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Marije Sekelez i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni sastav „Allegro“, a voditeljica je bila Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2014., stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 138 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Njemačke, s ukupno 221 radom (118 pjesama, 57 kratkih priča, 10 putopisa, 19 eseja i 17 monodrama). Od pristiglih radova, 36 je radova od 28 autora izabrano za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. dugi piše:

    vjerojatno financijsku

  2. Presvetli piše:

    Sve mi je jasno, i sad smo valjda bliže nebesima, ali kakvu je potporu pružila ginekološka ambulanta ovom skupu to nikak ne razmem 🙂

Komentari su zatvoreni.