Večeras na Culture Shocku tribina povodom 110 godina HSS-a

HSS_tribina_povijest_culture_shock_festivalVeć tradicionalno povijesne tribine na Culture Shock Festivalu iz godine u godinu izazivaju veliki interes publike, a ponekad kontroverzne teme potiču žustre rasprave okupljenih zainteresiranika. Ovogodišnja takva tribina će se održati večeras u križevačkom Klubu kulture, i to s dva predavača. Najprije će dr.sc. Ivan Peklić iz Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko-križevačke županije u Križevcima održati predavanje na temu Hrvatske seljačke stranke između “ljevice” i “desnice”, a zatim će doc.dr.sc. Davor Balić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku napraviti izlaganje s temom “Zašto Miroslav Krleža nije volio Stjepana Radića?”. Početak je zakazan za 19:30 sati, a ulaz je slobodan.

Opis prvog predavanja: “Tijekom svoje 110-godišnje povijesti HSS se vrlo često priklanjao desnim ili lijevim opcijama. Prvo veće skretanje lijevo događa se 1923. kada Radić učlanjuje HSS u Seljačku internacionalu. Tijekom Drugog svjetskog rata dolazi do podjele unutar samoga HSS-a na lijevo i desno krilo. U emigraciji su članovi HSS-a naravno priklonjeni desnoj opciji. Od vremena stvaranja samostalne države Hrvatske do danas HSS je bio u koaliciji s desnim i lijevim političkim opcijama. Dođite na povijesno predavanje ovogodišnjeg festivala, koje će održati upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.”

Opis drugog predavanja: “Miroslav Krleža često je, bilo u svojim spisima bilo u marginalijama koje je izdiktirao uz predloženi sadržaj natuknica za “Enciklopediju Jugoslavije” i “Enciklopediju Leksikografskog zavoda”, izricao prosudbe i o, kako ga naziva, seljačkom tribunu Stjepanu Radiću. U izlaganju će biti ukazano na razloge zbog kojih se Krleža prema Radiću, posebice prema njegovim pogledima na svijet, uvjerenjima, kao i prema njegovu političkom djelovanju, redovito odnosio izrazito kritički.”

Vrijedi također spomenuti da već sutra u Križevcima počinje trodnevni znanstveni skup “110 godina Hrvatske seljačke stranke” s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Povijesnog društva Križevci u suradnji sa zagrebačkim Hrvatskim institutom za povijest, Društvom za hrvatsku povjesnicu, Odsjekom za povijesne znanosti HAZU-a u Zagrebu, Zavodom za znanastvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko- križevačke županije te Hrvatskom seljačkom strankom. Na skupu će se, kako najavljuje sam organizator, najznačajniji hrvatski znanstvenici predstaviti s tridesetak radova.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. jura piše:

    malo čudno kaj već crveni kmeri ne komentiraju………

Komentari su zatvoreni.